eur:
394.79
usd:
371.8
bux:
66237.58
2024. április 16. kedd Csongor

Az interneten mutatták be az "iszlámellenes" rövidfilmet

Több hónapig tartó hírverés után végül az interneten publikálta iszlámellenes rövidfilmjét egy radikális holland képviselő. Geert Wilders ebben a terrorizmussal hozza összefüggésbe a vallás szent könyvét, a Koránt. A holland kormány - a dühös muzulmán reakcióktól tartva - már hónapokkal ezelőtt elhatárolódott a videótól, de azt mondta: a szólásszabadság miatt nem tilthatja azt be. Ennek ellenére a holland tévéadók nem voltak hajlandók leadni a filmet.

Wilders filmjének tervezett bemutatója már hetekkel ezelőtt tiltakozást váltott ki a muzulmán országokban. A holland külügyminiszter külön tanácskozásra hívta az iszlám államok nagyköveteit, és azt próbálta elmagyarázni nekik, hogy a Néppárt vezérének véleménye nem egyezik a holland kormányéval, vagy akár a holland népével.

A nézetei miatt rendőri védelem alatt álló parlamenti képviselő filmjének bemutatásától elzárkóztak a holland tévéadók, sőt, még egy internetes szolgáltató is. A 17perces filmet végül a LiveLeak video megosztó oldalon publikálták.

Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök első reakciójában azt mondta: a film helytelen módon párhuzamot von az iszlám és az erőszak között. "Egyetlen célja van csak, hogy sérelmet okozzon, de a sértettség érzése nem jogos indok az agresszióra, vagy a fenyegetőzésre" - jegyezte meg nyilatkozatában a kormányfő.

Kövezés, lefejezés

A Fitna (magyarul küzdelem, vagy viszály) című filmben felvételeket látni a 2004-es madridi és az egy évvel későbbi londoni merényletekről, egy asszony halálra kövezéséből, egy lefejezésről és a radikális iszlamista által meggyilkolt Theo van Gogh filmrendezőről.

A videóban feltűnnek "az Isten áldja meg Hitlert" és "a Pokolba a szabadsággal" feliratokkal tüntető muzulmánok, egy fejkendős kislány pedig dehonesztáló kifejezéseket tesz a zsidó népre.

A film végén pedig elhangzik az üzenet: a muzulmánoknak maguknak kell kitépniük a Korán gyűlölködő sorait. Állítsátok meg az iszlamizációt, védjétek a szabadságunkat!"

A film publikálása előtt a két évvel nagy felháborodást kiváltó Mohamed-karikatúrák egyik szerzője, a szólásszabadság védelmében kiállt Wilders mellett. Arra a vádra, hogy a hívő muzulmánokat sérthetik a karikatúrák, a próféta emberi ábrázolása, vagy a polemikus filmek, azt mondta, hogy a kételkedés és a véleménynyilvánítás szabadsága ennél sokkal fontosabb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×