eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ahol szinte mindennapos a tanárok elleni erőszak

A józsefvárosi tanár bántalmazása középpontba állította az iskolai erőszak kérdését, amellyel külföldön is régóta küzdenek. Az InfoRádió tudósítói a nagy-britanniai és a németországi helyzetet foglalták össze.

Londonban most ért véget a brit pedagógus szövetség évi konferenciája, melynek egyik napirendi pontja a tanárokat megtámadó diákok ügye volt. A nem ritka incidensek oka szakértők szerint a családi fegyelem lazulása és bizonyos rétegek rossz társadalmi helyzete.

A 160 ezer tagú brit pedagógus szövetség felmérést végzett a tanárok fenyegetettségéről és az derült ki, hogy tíz tanárból három élte már meg, hogy a diákja tettlegességre készül ellene, és tízből egyet azután ért is testi sértés.

Újkeletű probléma

Egy dél-londoni problémás városrész iskolájának a tanárnője mondta el a konferencián, hogy huszonegy éves pedagógusi pályafutása során sok stressznek volt kitéve, de nemrégiben fordult elő vele először, hogy súlyos testi sértést okozott számára az egyik tinédzser tanuló. Helyettesíteni ment be az osztályba, a fiú pedig nem fogadott szót neki, nem volt hajlandó leülni.

Szemtelenkedése miatt kiküldte az osztályból és kitárta neki a folyosó felé nyíló ajtót. A fiú ezután az ajtó szárnyával úgy ütötte meg, hogy összeesett és orvosi ápolásra volt szüksége.

A tanárnő elmondta, hogy már a fenyegetettség miatt is sok pedagógus kerül igen rossz idegállapotba és kér emiatt rövid szabadságot. A tizenegy évesek között is akad afféle "iskola réme", aki egyszerűen kezelhetetlen.

Az ilyen gyerekeknek a családjában ismeretlen a fegyelmezés és az elvadultságuknak társadalmi okai vannak. Ezeket kiküszöböléséhez kér az államtól nagyobb segítséget a brit pedagógus társadalom.
Szinte mindennapos

Németországban Thüringia tartomány miniszterelnöke diák-csúcstalálkozó keretében akarja a fiatalokkal megvitatni a német iskolákban elburjánzott erőszakot. Ez azonban csak egy kísérlet a hatóságok részéről a mind égetőbbé váló probléma megoldására. Gyors javulást ígérő csodaszerrel a németek sem rendelkeznek.

Dieter Althaus, Thüringia kormányfője közvetlen az érintettektől remél javaslatokat az iskolai erőszak visszaszorítására. A jövő hónapra tervezett erfurti találkozóra meghívtak olyan pszichológusokat és szociológusokat is, akik a fiatalok körében elkövetett bűncselekmények hátterének tanulmányozására szakosodtak.

Nemcsak azért tartják ezt a diák-csúcstalálkozót Erfurtban, mert Thüringia fővárosa, hanem azért is, mert alig hat éve az ottani Guttenberg Gimnázium egy volt tanulója vaktában lövöldözni kezdett az iskolaépületben, 16 embert megölt, majd végzett önmagával is.

Berlinben aggasztó a helyzet

Noha az ámokfutás egyedi esetnek számít a német iskolákban, a tanárok elleni erőszak már szinte mindennapos. Kiváltképpen Berlinben aggasztó a helyzet. A főváros tanügyi hatóságai szerint tavaly 440 esetben regisztráltak pedagógusok ellen végrehajtott erőszakot, ami az előző évhez viszonyítva 18 százalékos emelkedést jelent.

A tantermekben a legtöbb bűncselekményre a diákok között került sor. 2007-ben összesen 1735 esetben kérték a rendőrség kiszállását valamelyik iskolába. A legtöbb erőszak a vegyes lakosságú városközpontban történt, míg a jobb módú környékek tanintézeteiben eddig csak szórványos esetben került sor diákok között vagy tanárok ellen elkövetett túlkapásokra.

Kimutatták azt is, hogy a tettesek csaknem fele-fele arányban voltak németek, illetve külföldi származásúak, az arány már évek óta állandó. Az erőszak megakadályozására a német iskolákba rendszeresen ellátogatnak a rendőrség, valamint az ifjúság ügyeivel foglalkozó hivatalok pszichológusai, akik gyakorlati tanácsokkal próbálják ellátni a fiatalokat, sőt helyenként úgynevezett erőszakriadóval igyekeznek éles helyzetet teremteni, hogy kipróbálják, mennyire fogékonyak a diákok javaslataik megvalósítására.

Noha politikusok körében többször is elhangzott a büntetések szigorítását célzó követelés, ezt eddig nagy általánosságban visszautasították, mert a tapasztalatok alapján a gyökereknél kell megkezdeni a probléma felszámolását, így mind többen sürgetik az erőszakra ösztönző videofilmek és internetes játékok betiltását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×