A cseh szakszervezeteknek sem tetszik az egészségügy magánosítása

Infostart
2008. március 28. 12:20
A cseh szakszervezetek tiltakoznak az egészségügy privatizációja ellen. Amennyiben a kormány nem áll el szándékától, akár munkabeszüntetésre is sor kerülhet.

A cseh egészségügy megreformálásáról tavaly ősszel döntött Miroslav Topolánek jobbközép kormánya. Ennek keretében január elsején bevezették a vizitdíjakat, a receptdíjakat és a kórházi napidíjakat. A reform második szakaszában, feltehetően 2009 januárjától részvénytársaságokká alakítanák át az egészségbiztosítókat és az egyetemi kórházakat.

Jirí Schlanger, az egészségügyi szakszervezetek elnöke úgy véli, az egyetemi kórházak részvénytársaságokká alakítása nem más, mint a cseh egészségügy nagymértékű kirablása.

A szakszervezetek képviselői csütörtöki ülésük után felszólították a kormányt, az egészségügyi minisztériumot és a pénzügyi tárcát, hogy azonnal állítsák le a további magánosítások előkészítését, kezeljék felelősen a közvagyont, őrizzék meg a társadalmi szolidaritást, és biztosítsák a mindenki számára elérhető egészségügyi ellátást.

Az ellenzéki pártok és a szakszervezetek veszélyesnek tartják Tomás Julínek egészségügyi miniszter terveit, miszerint részvénytársaságokká alakítanák át az egyetemi kórházakat, és az egészségbiztosítókba beengednék a magántőkét. Mint a szakszervezeteket tömöritő országos konföderáció elnöke hangsúlyozta, követeléseik teljesítése érdekében készek sztrájkba lépni, és más módon is tiltakozni kívánnak a privatizáció ellen, először azonban tárgyalni akarnak az egészségügyi tárcával és a koalícióval.

A miniszter szóvivője szerint a szakszervezetek rosszul értelmezik a reformok lényegét. A tárcának nem célja az egészségügy teljes privatizációja, ám a magántőke szerepét ezen a téren is hasznosnak tartja.

A kérdésben a kormány sem teljesen egységes, a végső döntést várhatóan nagy vita előzi meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást