Az influenzás kutató miatt haltak meg az indiánok?

Infostart
2008. március 27. 20:15
Megtiltanák az amazóniai törzsek, hogy tévéstábok és forgatócsoportok lépjenek a területükre, miután egy csapatnyi brit filmes állítólag influenzát hurcolt be a matsigenkák közé, négyen pedig meghaltak emiatt.

A londoni székhelyű Cicada Film munkatársai akkor jártak a bennszülött csoport területén, amikor egy, A világ elveszett törzsei címmel készülő valóságshow-hoz készítettek felvételeket.

A perui matsigenka törzs tagjai azt állítják: három gyerekkel és egy felnőttel végzett az influenza, amit a brit forgatócsoport egyik tagja, egy kutató hurcolt be a területükre. A Madre de Dios-folyó környezetében élő törzseket képviselő szervezet éppen ezért azt kérte az állam vezetésétől, hogy tiltsák ki a filmes stábokat a területről.

A forgatócsoport tagjai határozottan cáfolták, hogy ők okozták volna a bajt, sőt, azt állítják: amikor megérkeztek, a helyieken már valamilyen légúti betegség tünetei mutatkoztak. Arról is beszámoltak, hogy a kutató nem járt azon a területen, ahonnan a haláleseteket jelentették, és nem is találkozott azokkal a helyiekkel, akik elhunytak.

Glenn Shepard amerikai antropológus, aki két évtizeden át tanulmányozta a matsigenka törzset, ugyanakkor közölte: figyelmeztette a Cicada Film munkatársait, hogy látogatásuk az elszigetelt falvakban kockázatot jelenthet a helyiek egészségére nézve.