Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bush felhívta a kínai államfőt Tibet miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felhívta Hu csin-tao kínai államfőt és aggodalmának adott hangot a tibeti tüntetésekkel szembeni fellépés miatt szerdán George Bush - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Az amerikai elnök arra buzdította Hut, hogy kezdjen "érdemi párbeszédet" a dalai láma képviselőivel. Szorgalmazta azt is, hogy engedélyezze az újságírók és a diplomaták szabad beutazását Tibetbe.


USA-Kína
Bush aggodalmát hangoztatta a kínai államfőnek
A nemzetközi nyomás hatására Peking engedni látszik: szerdán, a zavargások óta első ízben külföldi újságírók egy csoportját beengedte a terület központjába, Lhászába.

Bush elnök a tibeti helyzet és Nicolas Sarkozy francia államfő kilátásba helyezett bojkottja ellenére változatlanul arra készül, hogy jelen lesz a pekingi nyári olimpián - közölte előző nap a washingtoni Fehér Ház. Bush továbbra is elsősorban sporteseménynek és nem politikai rendezvénynek tekinti a nyári játékokat.

Vezető amerikai napilapok nagy nyomást gyakoroltak a Fehér Házra, hogy Bush is felemelje szavát a tibeti erőszak miatt. A jobboldali The Washington Times arról írt, hogy Bushnak a kínai jogsértések miatt nem lenne szabad elutaznia a pekingi olimpiára. A liberális The Washington Post meglepőnek mondta Bush hallgatását, különösen annak fényében, hogy mindhárom elnökjelölt-aspiráns erős hangú nyilatkozatban ítélte el a kínai hatóságok fellépését.

Bush szerdán arról is beszélt kínai kollégájának: a múlt heti tajvani választások friss lehetőséget adnak Kína és Tajvan közeledéséhez, a nézeteltérések békés rendezéséhez. Ugyancsak érintették Észak-Korea kérdését: együttműködésben állapodtak meg annak érdekében, hogy Phenjan számoljon el összes atomfegyverével és fejezze be az ígért leszerelést.