"Obama többre lehet képes, mint várható"

Infostart
2008. március 25. 18:59
John Edwards demokrata párti szenátor az amerikai elnökválasztási kampány végén visszatérhet, például mint alelnökjelölt - mondta az InfoRádiónak a Hotline amerikai politikai magazin főszerkesztője. Amy Walter szerint az előválasztások után Barack Obama demokrata jelölt nagyobb előnyt szerezhet, mint azt várnák tőle. A szakértő arról is beszélt: az amerikai vízummentesség európai kiterjesztése nem játszik majd szerepet a kampányban.
Milyen kampányra számít a következő hónapokban?

A republikánus oldalon lényegében befejeződött a kampány, John McCain a jelölt, ő már a végső választásra készülhet. A demokraták még harcolnak a jelöltségért, és egyre inkább belemennek apróbb kis harcokba, személyeskedésekbe, a nagyobb, fontosabb témákról egyre kevesebb szó esik.

Mi lesz majd a döntő szempont?

Egyik jelölt sem fogja tudja megszerezni a delegátusok kellő többségét az augusztusi jelöltállító konvencióra, úgyhogy a szuperdelegátusok fognak dönteni, akik nem elkötelezettek, tehát arra szavaznak, akire akarnak. Õk kongresszusi képviselők, szenátorok, pártvezetők. A június 3-i utolsó előválasztás után valószínűleg Barack Obamának áll majd a zászló, sőt, azt is el tudom képzelni, hogy nagyobb lesz az előnye, mint az most várható.

Valóban függetlenek a szuperdelegátusok? Többükről azt mondják, hogy Clinton-szavazók?

Néhányan mindig céloznak arra, hogy kit támogatnak, például azt nyilatkozzák: "azt támogatom, aki a legtöbb delegátust nyerte, vagy azt, aki az én körzetemben nyert". De azt gondolom, hogy a legtöbben nem nyilvánítanak véleményt, kivárnak az utolsó pillanatig, hiszen senki nem szeret a vesztes oldalon lenni.

John Edwards demokrata párti szenátor az elején kilépett az elnökválasztási harcból. Õ kaphat még később szerepet a kampányban?

Jó kérdés, hogy mi lesz vele. Nagy esélye van például arra, hogy alelnökjelölt legyen. Clinton és Obama ugyanahhoz a közönséghez szól, Edwards pedig egy másikhoz, így mindkét jelöltnek jó alelnöke lehetne. El tudom egyébként képzelni azt is, hogy a végén kampányolni kezd valamelyik jelölt mellett azokban az államokban, ahol az előválasztásokon jól szerepelt.Mit gondol, John McCain republikánus jelölt Hillary Clintont vagy Barack Obamát szeretné ellenfélnek?

Sokáig azt mondták a republikánusok: sokkal jobb lenne Hillary Clintonnal megmérkőzni, mert jól ismerik, nagyon megosztó jelölt, tehát sokan nem szeretik. Azt is jól tudják ugyanakkor, hogy nagyon erős a kampányban, többször felállt már vert helyzetben. Volt már példa arra is, hogy sikeresebb volt egy jelölt egy kevésbé ismert rivális ellen, Barack Obamának pedig nem lehet a szemére vetni, hogy ne tenne meg mindent, amit egy professzionális jelölttől elvárni.

Várható, hogy változás lesz a legfőbb kampánytémákban?


Soha ne mondd, hogy soha: lehet, hogy most nem az a legfontosabb kampánytéma, mint ami októberben lesz, de nehezen hiszem, hogy nem a gazdaság rossz helyzete lesz a legelső, amivel a jelöltek foglalkoznak majd. Ugyanígy fontos az egészségügy, és az iraki háború is, igaz, ez utóbbi egyre kevésbé. A kérdés, hogy az amerikaiak mit gondolnak. Például a Katrina-hurrikán bebizonyította, hogy helyi ügyek, pláne egy természeti katasztrófa sokkal fontosabb lehet egy kormányzati kérdésnél.

És mi a helyzet az európai témákkal? Itt van például a vízummentesség kérdése, ami Európában most kulcskérdés. Foglalkoznak ezzel a tengerentúlon?

A bevándorlás kérdése sokáig kiemelt téma volt, de ebben a kiélezett helyzetben egy-két témánál többre nem lesz energiája a jelölteknek. A bevándorlás a határmenti államokban, Arizonában és Kaliforniában nyilván előtérbe kerül, de a szavazók többségénél nem. A mexikóiak és a közel-keleti bevándorlók valószínűleg jobban érdeklik az amerikaiakat, mint az európai kapcsolatok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Amy Walter 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Amy Walter 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást