Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Támadás a bagdadi zöld zóna ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több sorozatban rakétalövedékek vagy aknavetőgránátok csapódtak be vasárnap reggel Bagdad központjába, az úgynevezett zöld zóna területére - közölték szemtanúk.

Ebben a szigorúan őrzött kerületben van egyebek között az iraki parlament, a kormány és az amerikai nagykövetség épülete, valamint több ezer amerikai katona szállása.

A becsapódások után sűrű füstoszlop kezdett el gomolyogni, miközben amerikai katonai helikopterek köröztek a térség fölött. Az első támadás jó negyedórán át tartott, majd egy másik követte négy óra múlva. Áldozatokról egyik esetben sem érkezett jelentés, a lövedékek anyagi kárt és tüzet okoztak.

A Tigris-folyó nyugati partján lévő tíz négyzetkilométeres övezet elleni megismétlődő támadásokért az amerikaiak egy szakadár síita csoportot tartanak felelősnek, amely nem hajlandó elfogadni a vezére által tavaly megkötött tűzszünetet.

Irak északi nagyvárosában, Moszulban vasárnap egy merénylet tíz katona életét oltotta ki, 30 embert pedig megsebesített. Katonai tájékoztatás szerint az iraki hadsereg egyik laktanyája volt az öngyilkos merénylő célpontja, amelyet robbanóanyaggal megrakott teherautóval rohamozott meg, és a kapuőrséget legyűrve sikerült is bejutnia a területére, ahol felrobbant.

Moszul az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ellen folytatott harc egyik központja. Januárban egy robbanás 60 emberrel végzett a városban.