Kínai értelmiségiek párbeszédet szorgalmaznak a dalai lámával

InfoRádió / MTI
2008. március 23. 19:30
Kínai értelmiségiek egy csoportja felszólította vasárnap a pekingi kormányt, hogy kezdjen közvetlen párbeszédet a dalai lámával.

Nyílt levélben követelték a tibetiek "erőszakos elnyomásának" megszüntetését, és intették másfelől a tibeti tüntetőket is az erőszak kerülésére. Írók, újságírók, jogászok nevei szerepelnek az interneten közzétett felhívás alatt. Néhány ismert rendszerbíráló is aláírta a nyílt levelet, köztük a gyakorlatilag házi őrizetben lévő Vang Li-hsziung író.

"Ha egy ország el akarja kerülni területének kettészakítását, mindenekelőtt a benne élő népcsoportok megosztottságát kell megakadályoznia. Ezért felszólítjuk hazánk vezetőit, hogy folytassanak közvetlen párbeszédet a dalai lámával" - olvasható a nyílt levélben.

Az aláírók bizonyítékokat követelnek a pekingi kormánytól arra a vádra, hogy a dalai láma és az emigrációban élő tibetiek készítették elő a véres tibeti zavargásokat. Levelük szerint független szervezetnek kellene megvizsgálnia ezeket a vádakat és a tibeti helyzetet.

Az értelmiségiek szorgalmazzák Tibet megnyitását a bel- és külföldi újságírók előtt. "Csakis nyitottsággal oszlatható el a nemzetközi közösség kormányunkkal szemben táplált bizalmatlansága" - hangsúlyozzák.

A nyílt levél szerzői bírálják az állami média egyoldalú propagandáját. A hivatalos kínai média tudósításai csak tovább szítják a népcsoportok közti ellenségeskedést - áll az interneten közölt nyílt levélben.