eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk

Obama adatai után kutakodtak

Az amerikai külügyminisztérium azután nyomoz, hogy miért kutakodtak szerződéses alkalmazottak Barack Obama demokrata elnökjelölt-aspiráns útlevelének adatai között három alkalommal is az elmúlt hónapokban. A botrány nyomán két alkalmazottat elbocsátottak, egy pedig fegyelmit kapott. Obama Hawaiin született, és egy ideig Indonéziában élt.

Az amerikai külügyminisztérium két szerződéses alkalmazottját bocsátották el a Barack Obama adatai körül kirobbant ügy miatt. A minisztérium nem adta ki a két elbocsátott és egy fegyelmit kapott dolgozó nevét. és azt sem volt hajlandó közölni, mely cég alkalmazásában álltak.

Sean McCormack külügyi szóvivő szerint egyelőre úgy tűnik, a kíváncsiságon kívül semmi más nem motiválta őket. Ennek ellenére az intézmény vizsgálatot rendelt el. Nem világos az sem, hogy milyen adatokat láthattak a kiváncsiskodók.

Bill Burton, az Obama-kampány szóvivője a magánélet elleni "felháborító támadásnak" nevezte az esetet, és a terrorveszéllyel indokolt különböző lehallgatási ügyekre utalva azt mondta: az illeszkedik a Bush-kormányzatnak az állampolgárokkal szembeni politikájába.

Obama adataitba január 9-én, február 21-én és március 14-én tekintettek bele az alkalmazottak. Az adatbázis jelzi, ha valaki a kiemelt személyek adataihoz próbál hozzáférni, így találtak rá a kutakodó alkalmazottakra.

Politikai célzat?

Az ügyben felmerült, hogy az elnökválasztásokat megelőzően politikai célzattal nézelődtek Obama adatai között. Patrick Kennedy külügyi államtitkár erre azt mondta: nem firtatják az útlevélosztály alkalmazottainak politikai preferenciáit.

Barack Obama Hawaiin született, majd gyermekként több éven át Indonéziában élt, mielőtt hazatért volna az Egyesült Államokba. A szenátor édesapja kenyai származású ,és Obama tartja a kapcsolatot ottani rokonaival.

1992-ben a külgyminisztérium egy republikánus érzelmű dolgozója a demokrata párti jelölt, Bill Clinton adatait kutatta. Õt is eltávolították.

Egyes Hawaii nacionalisták szerint a szigetek nem tartoznak az Egyesült Államokhoz, így Obama nem amerikai születésű, és nem lehet az ország elnöke. Számottevő politikai erők azonban nem veszik komolyan a kifogást. A rivális demokrata jelölt, Hillary Clinton felháborítónak nevezte az esetet, és annak azonnali kivizsgálását sürgette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×