Most érdemes megszabadulni a megunt aranyékszertől

Infostart
2008. március 21. 14:45
Az Egyesült Államokból begyűrűzött tőzsdei válság nyomán felszökött az arany ára. Frankfurtban már az ezer dollárt is meghaladta egy uncia színarany ára. Alighanem ezzel függ össze, hogy Németországban, márciusban 40 százalékkal emelkedett a magánszemélyek által ékszerészeknek felkínált aranytárgyak mennyisége.

A német ékszerészek szövetségének elnöke közölte, hogy a hónap eleje óta rekordszintre emelkedett a lakosság részéről felkínált arany mennyisége. Jeggyűrű, nyaklánc, karkötő vagy aranyfog, egyre megy - a nemes fémért rekordösszeget adnak.

Frankfurtban a színarany unciánkénti ára már átlépte az ezer dollárt. Egy uncia 31,1 grammnak felel meg.

Mint az ékszerészek szövetségének elnöke elmondta, aki az 1970-es években 600 márkát fizetett egy olasz arany karkötőért, ma ennek a dupláját is megkapja az időközben divatjamúlt díszítésű karperecért.

Így nem véletlen, hogy aki csak teheti, most pénzzé teszi ódivatú aranytárgyait. Ezeket az ékszerészek a baden-württembergi Pforhiemben működő állami olvasztóba adják tovább, ahol a törtaranynak minősített tárgyakat feldarabolva tömbökké alakítják.

Az olvasztó szóvivője szerint még a meghosszabbított műszakokban is alig győzik a munkát, mert a pénzügyi válság miatt az arany ára folyamatosan változik, következésképpen az ékszerészektől kapott tárgyakért a feldolgozás időpontjában járó összeget fizetik ki, és senki sem tudja, hogy a következő órákban milyen irányban alakul a nemes fém értéke.

Hanganyag: Vincze András (München)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást