Átképzésre küldik az imámokat

Infostart
2008. március 21. 15:45
A militáns iszlámizmus elleni fellépés jegyében Szaúd-Arábiában továbbképzésre küldenek 40 ezer imámot. Mint a BBC beszámolt róla, a tervet az egyik helyi lap szellőztette meg.

Az imám-továbbképzés része a szaúdi uralkodó néhány éve meghirdetett programjának, amelynek célja az iszlám "mérsékelt" értelezésének elterjesztése.

Mint a BBC megjegyzi: a szaúdi társadalomban egyre inkább teret nyer a nézet, hogy a biztonsági intézkedések egyedül nem elégségesek a szélsőségesek megfékezésére.

Maga Oszama bin Laden is szaúdi származású, bár családja határozottan elhatárolódott tőle. Az országban az Al-Kaida által megihletett szélsőségesek több merész támadást is végrehajtottak, például egy olajfinomító és egy külföldiek számára épített lakáskomplexum ellen. A BBC arabul jól beszélő biztonsági tudósítóját pedig a nyílt utcán lőtték le. Frank Gardner túlélte a támadást, de azóta kerekesszékben tud csak közlekedni.

Az imámok befolyása azért is erős, mert Szaúd-Arábiában nagyon magas a fiatalok aránya. Az imámok egy részét azzal vádolják, hogy a globális dzsihádhoz való csatlakozásra és a nem-muzulmánok gyűlöletére tanítják őket.

Az utóbbi években 1000 imámot bocsátottak el, miközben a Nyugat egyre nagyobb nyomást gyakorol Rijádra.

Külföldről szemlélve azonban nehéz megérteni, miként tudja a szaúdi uralkodó család a mérsékelt nézeteket terjeszteni, amikor az országot ultra-konzervatív, vallásos ideológia alapján irányítják.

A nők nem ülhetnek egyedül autóba, és nem vezethetnek, az illedelmes viselkedést a vallási rendőrség figyeli, amely egyszer megakadályozta a férfi tűzoltóknak, hogy diáklányokat mentsenek ki egy égő épületből, és az országban a kivégzés extrém formája, a lefejezés is előfordul.

A BBC megjegyzi, hogy egy vezető imám épp a múlt héten követelte két liberálisnak tartott író lefejezését, mert azok megkérőjelezték, hogy a muzulmánok miért nem térhetnek át más hitre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást