Clinton átvette a vezetést Obamától

Infostart
2008. március 20. 16:22
Jelentős vezetést szerzett Hillary Clinton a demokrata szavazók körében Barack Obama előtt. A Gallup legfrissebb felmérése szerint a volt first lady 7 százalékkal vezet az illinoisi szenátor előtt.

Március 14-18. között, 1209 demokrata párti, vagy ahhoz húzó szavazó körében végzett felmérést a Gallup. Eszerint a megkérdezettek 49 százaléka támogatja Hillary Clintont, míg az illinoisi szenátort 42. A hibahatár 3 százalék.

Az eredmény a pillanatnyi támogatottságot jelzi, hiszen Barack Obama egyelőre jobban szerepel a januárban kezdődött előválasztásokon, mint legfőbb riválisa. A másik oldalon már eldőlt a verseny: a Republikánus Pártnak John McCain arizonai szenátor lesz az elnökjelöltje.

Clinton legutóbb a február 7-9. között, vagyis közvetlenül a szuperkedd után végzett közvélemény-kutatáson tudta megelőzni Obamát - hangsúlyozza a Gallup. Azóta a két elnökjelölt-aspiráns gyakorlatilag fej-fej mellett haladt, nem lehetett mérni a közöttük lévő különbséget.

A közvélemény-kutató megkérdezte azt is, ha ma lenne az elnökválasztás, kire szavaznának az emberek - itt 4367 regisztrált szavazót faggattak, a hibahatár 2 százalék.

A felmérés szerint McCain 47-43 százalékos arányban vezet Obama előtt. Megverné Clintont is 48-45 százalékos arányban - ez a különbség azonban a Gallup szerint elhanyagolható.

Közben a The New York Times Hillary Clinton egyre távolodó elnökjelölti esélyeiről írt csütörtökön. A lap szerint volt first ladynek határozott győzelmet kell aratnia a következő előválasztási fordulóban, Pennsylvaniában.

Ezenkívül júniusig előnyre kell szert tennie a rá adott voksok számában, és még több szuperdelegátust kell a maga oldalára kell állítania ahhoz, hogy kicsavarja az afro-amerikai szenátor kezéből a jelöltséget - írta a vezető amerikai liberális napilap címoldalas elemzésében.