Sikert remélnek a választásokon a vajdasági magyar pártok

Infostart
2008. március 18. 18:05
Sikert vár az előrehozott választásoktól a három legnagyobb vajdasági magyar párt januárban alakult koalíciója. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta: bár a pártok korábban meglehetősen rossz viszonyban voltak, mára szoros szövetség alakult ki közöttük.

A három legnagyobb vajdasági magyar párt januárban alakult koalíciója az elnökválasztási eredménynél is nagyobb sikert vár a május 11-i, előrehozott, parlamenti és önkormányzati választáson - mondta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor István szerint reális az a célkitűzés, hogy az országos parlamentben öt-hat, míg a tartományiban 16-18 képviselőjük legyen, illetve, hogy még erőteljesebb befolyásuk legyen az önkormányzatokban.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint a magyar pártoknak sikerült átlépniük a saját árnyékukat: immár a programok és a célkitűzések kapcsán felmerült félreértéseket is sikerült tisztázni.

Ebben a pillanatban egyetlen olyan nyitott kérdés sincsen, amely a koalíció létét, hatékonyságát veszélyeztetné - jelentette ki Pásztor István.

Sikert várnak

Meglehetősen torz, mégis működőképes többpártrendszer van a Vajdaságban 1994 óta, ám nem volt közös politikai cél és egyetértés a vezetők között - mondta az InfoRádiónak a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke.

Ágoston András szerint most azért jöhetett létre az összefogás a délvidéki magyar politikai erők között, mert személycsere történt a Vajdasági Magyar Szövetség élén, és, mert a pártok rájöttek, hogy ez az egyetlen megoldás a szerb pártok előretörésének megállítására.

Azért dolgoztuk ki közösen az autonómia-koncepciót, hogy, a már úgy sem tudunk annyit ígérni, mint egy szerb párt, ígérjünk olyasmit, ami a magyar közösség egészének fontos - tette hozzá a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke.