Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Atrocitások várhatók, ha Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint nem zárható ki, hogy atrocitások lesznek a Délvidéken, ha Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét. Pásztor István az InfoRádiónak azután beszélt erről, hogy sajtóértesülések szerint Magyarország - több régiós országgal együtt - szerdán ismeri el önálló államnak a többségében albánok lakta, korábbi szerbiai tartományt.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan konzultált a Vajdasági Magyar Szövetség és a magyar kormány, a két fél együttesen próbálta meghatározni, hogy, a körülményeket figyelembe véve, mikor lenne a legjobb elismerni Koszovó függetlenségét - mondta az InfoRádiónak a szövetség elnöke.

Pásztor István hozzátette: nem kizárható annak az esélye, hogy a vajdasági magyar közösség egyes tagjai számára negatív következményekkel jár majd Magyarország döntése.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint azzal, hogy Koszovó februárban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, olyan közhangulat alakult ki, amelyben kilengésekre lehet számítani.

Pásztor István hangsúlyozta: a szerb kormány, rendőrség és a bíróságok felkészültek a helyzetre, Magyarország pedig, a függetlenség elismerésével, latba vetve uniós és NATO-tagságából származó politikai befolyását, tovább erősíti a védelmet.

Magyarverésekkel fenyegetnek

A Szerb Radikális Párt már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy Koszovó után a Vajdaság következik, vagyis a jobboldali szerb nacionalista ellenzék újabb bűnösöket és válsággócot keres.

Egy hétfői kijelentés komolyan gondolkodóba ejtette a helyi magyar kisebbséget. Milorad Mircic a szélsőjobboldali Szerb Radikális Párt dél-bácskai körzetének elnöke ugyanis a sajtóban és a tévében kijelentette, hogy amennyiben Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét, komoly etnikai kilengések és provokatív megtorlások várhatók a Vajdaság magyarlakta helységeiben.

A nacionalista politikus azt mondta: erről megbízható értesülései vannak, szavahihető forrásokból.

Nem véletlen tehát, hogy a vajdasági parlament mai ülésén a magyar nemzetiségű képviselők azt kérték, hogy azonnal üljenek össze a helyi és a szerbiai parlament illetékes, belbiztonsági tanácsai, és vizsgálják meg a kijelentés realitását, illetve tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

A radikálisok azt is előre látják, hogy Koszovó után a nemzetközi politika a Vajdaságra összpontosít, hogy kieszközölje annak elszakadását Szerbiától.

Hétfőn a Kosovska Mitrovica-i összetűzések során a szerb tiltakozók egy ukrán ENSZ-katonát lőttek agyon; Ukrajna még nem ismerte el Koszovó függetlenségét. Az ország azt fontolgatja, hogy ezek után visszavonja katonáit a küldetésből.

Hanganyag: Nagy Tamás