2010-re csak száz önálló postahivatal marad

Infostart
2008. március 17. 21:45
A német posta folytatja a még 1993-ban megkezdett takarékossági intézkedéseket, és 2010-ig további 700 önállóan működő postahivatalt zár be. A posta szóvivője hangoztatta azonban, hogy a reformtervet nem elbocsátások útján akarják megvalósítani.

A német posta már jó ideje megkezdte fiókhálózatának ritkítását. Jelenleg már csak 800 önállóan működő postahivatalt tart fenn, de mint a néhány éve privatizált részvénytársaság szóvivője bejelentette, ebből 2010 után csak 100 marad saját kezelésben, mert a többit az általános takarékosság jegyében megszüntetik.

Utalt azonban arra, hogy az intézkedés által érintett közel 3 ezer alkalmazottat új munkakörben fogják elhelyezni.

A német posta 1993-ban kezdte meg kiadásainak drasztikus lefaragását, és ennek keretében már több ezer önállóan fenntartott kisebb postahivatalt bezárt, és az ügyfélforgalmat ABC-áruházakba, óriás-pékségekbe vagy papírüzletekbe helyezte át. Ezáltal sikerült sok millió euró bérleti díjat megtakarítani.

Az ezredforduló idején még közel 6 ezer postahivatal működött Németországban. Ma már a postaforgalmat is bonyolító üzletek száma eléri a 13500-at.

A német törvények értelmében a postai küldeményekre csak akkor nem kell értéktöbbletadót fizetni, ha az ügyfelek legalább 12 ezer helyen adhatják fel leveleiket, vagy vásárolhatnak bélyeget. A törvény azonban nem írja elő önálló postahivatalok működtetését.

Hanganyag: Vincze András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást