eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb buddhista tüntetések Kínában

A tibetiek jogaival foglalkozó szervezetek szerint buddhista szerzetesek vezetésével tüntetések kezdődtek a Kína északi részén lévő Kanszu tartományban.

Nemzetközi civil csoportok arról számoltak be, hogy a rendfenntartó erők könnygázzal támadtak a demonstrálókra.

Előzőleg az Indiában működő tibeti emigráns kormány azt közölte, hogy legalább 100 ember vesztette életét a pénteki, lhaszai összecsapásokban, míg a kínai hatóságok szerint 10 halálos áldozata van a zavargásoknak.

Közben a dalai láma az erőszak beszüntetésére szólította fel a hatóságokat. A száműzetésben élő, Nobel-békedíjas vallási vezető aggasztónak nevezte a helyzetet, és arra kérte Pekinget, hogy kezdjen párbeszédet a tibeti néppel.

A kínai kormány szerint a dalai láma szította a viszályt és szervezte meg a felvonulásokat, így o a felelos az eroszakos cselekményekért. Tibetben a 49 éve levert békés néptüntetésre emlékezve, a kínai uralom ellen demonstrálnak napok óta.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×