eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Drogellenes tüntetéssel leplezik a neonáci felvonulást

Szlovákiában pénteken emlékeznek meg a fasiszta szlovák állam megalakulásáról. Nyitrán ebből az alkalomból a neonácik utcai felvonulást rendeznek.

Bár az 1939. március 14-én létrejött önálló fasiszta állam értékelése még mindig megosztja a szlovák történészeket és a politikusokat is, számos kisebb szervezet az idén sem hagyja ki az alkalmat, hogy dicsőítse a nyíltan fasiszta ideologiát valló egykori szlovák államot.

Míg a fővárosban csak Jozef Tiso, az akkori elnök sírjánál emlékeznek a résztvevők, Nyitrán délután utcai felvonulást tartanak. Bár a szélsőséges fiatalokból álló neonáci szervezet hivatalosan drogellenes tüntetést hirdetett meg, nyilvánvaló, hogy rendezvényt az évforduló kapcsán hívták össze.

Több polgárjogi szervezet tiltakozása ellenére a városvezetés engedélyezte a felvonulást, arra hivatkozva, hogy nem sértheti meg a gyülekezési szabadságról szóló törvényt.

A pozsonyi Új Szó értesülése szerint a felvonulás valódi szervezője, a Nemzeti Ellenállási Mozgalom radikális nacionalista szerveződés 2005-ben alakult meg Nyitrán. Azóta több, magyarok, romák, homoszexuálisok és alternatív kultúrát kedvelő fiatalok elleni támadással hívták fel magukra a figyelmet.

A mozgalom vezetőjeként emlegetett Marcel G.-ét a múlt héten hallgatták ki a pozsonyi főügyészségen, mert feltehetően ő volt a 2006 augusztusában megvert diáklány Malina Hedvig egyik bántalmazója. Szintén gyanúsított tettestársa, Robert B. több fénykép szerint a mostanihoz hasonló, tavalyi nyitrai felvonulás élén haladt egy mozgalmi zászlóval.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×