Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Drogellenes tüntetéssel leplezik a neonáci felvonulást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiában pénteken emlékeznek meg a fasiszta szlovák állam megalakulásáról. Nyitrán ebből az alkalomból a neonácik utcai felvonulást rendeznek.

Bár az 1939. március 14-én létrejött önálló fasiszta állam értékelése még mindig megosztja a szlovák történészeket és a politikusokat is, számos kisebb szervezet az idén sem hagyja ki az alkalmat, hogy dicsőítse a nyíltan fasiszta ideologiát valló egykori szlovák államot.

Míg a fővárosban csak Jozef Tiso, az akkori elnök sírjánál emlékeznek a résztvevők, Nyitrán délután utcai felvonulást tartanak. Bár a szélsőséges fiatalokból álló neonáci szervezet hivatalosan drogellenes tüntetést hirdetett meg, nyilvánvaló, hogy rendezvényt az évforduló kapcsán hívták össze.

Több polgárjogi szervezet tiltakozása ellenére a városvezetés engedélyezte a felvonulást, arra hivatkozva, hogy nem sértheti meg a gyülekezési szabadságról szóló törvényt.

A pozsonyi Új Szó értesülése szerint a felvonulás valódi szervezője, a Nemzeti Ellenállási Mozgalom radikális nacionalista szerveződés 2005-ben alakult meg Nyitrán. Azóta több, magyarok, romák, homoszexuálisok és alternatív kultúrát kedvelő fiatalok elleni támadással hívták fel magukra a figyelmet.

A mozgalom vezetőjeként emlegetett Marcel G.-ét a múlt héten hallgatták ki a pozsonyi főügyészségen, mert feltehetően ő volt a 2006 augusztusában megvert diáklány Malina Hedvig egyik bántalmazója. Szintén gyanúsított tettestársa, Robert B. több fénykép szerint a mostanihoz hasonló, tavalyi nyitrai felvonulás élén haladt egy mozgalmi zászlóval.