Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kormányzó párt feloszlatását kéri a török főügyész

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Törökország kormányzó pártjának feloszlatását kérte az alkotmánybíróságtól a főügyész pénteken; ez az első eset, hogy az államügyész az iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) feloszlatását próbálja elérni a világi szellemiségű taláros testületnél.

Abdurrahman Yalcinkaya főügyész arra hivatkozott beadványában, hogy Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök pártja a világi állam ellen irányuló tevékenység melegágya. A főügyész egyúttal indítványozta, hogy Erdogant, valamint (az AKP jelöltjeként megválasztott) Abdullah Gül államfőt és a kormányzó párt több vezető tagját öt évre tiltsák el a politikai tevékenységtől.

A lépés kiélezheti a feszültséget az állam és az egyház szigorú elválasztását valló, a hadsereg által támogatott törökországi elit és a kormány között. A hadsereg magát a világi állam védelmezőjének tekinti.

Zafer Üskül, a párt alelnöke azonnal visszautasította a főügyész vádját, és már azt is "szerencsétlennek" minősítette, hogy egyáltalán ilyen ügyet lehet kezdeményezni. "Ez valóban sokkoló fejlemény. Semmi nem bizonyítja, hogy az AKP ellenzi az állam világi berendezkedését. A párt, a miniszterelnök minden alkalommal elmondja, hogy következetesen ragaszkodik a szekularizmushoz" - mondta Üskül, és úgy vélte, nem valószínű, hogy a pártot feloszlatják.

A nézeteivel a politikai iszlámhoz visszanyúló AKP a tavaly júliusi parlamenti választásokon a szavazatok több mint 46 százalékát szerezte meg. A párt és a világi elit, ideértve a bíróságokat, kemény csatát vív az egyetemeken a muzulmán nők számára fejkendő viseletét a felsőoktatási intézményekben lehetővé tevő alkotmánymódosítás ügyében.

A fejkendőviselet több évtizedes tilalmának feloldására tett kormányzati erőfeszítések nyomán az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy vallási indítékokból cselekedett. A szilárdan világi politikát folytató Köztársasági Néppárt a parlament és az államfő által is jóváhagyott februári alkotmánymódosítás megsemmisítését kérte az alkotmánybíróságtól, arra hivatkozva, hogy az ellentmond az ország világi alkotmányának, s az állam és egyház elválasztásának eróziójához vezet.

A török alkotmánybíróság tíz évvel ezelőtt betiltotta az akkor kormányzó - és az AKP egyik elődpártjának számító - Jólét Pártját (Refah), mert megítélése szerint túlságosan iszlámbarát nézeteket vallott.

Wolfgango Piccoli, a világ legnagyobb kockázatelemző cége, az Eurasia Group elemzője úgy vélte: a török alkotmány közelmúltbeli módosításai nyomán a tíz évvel ezelőttihez képest ma már jóval nehezebb politikai pártokat betiltani Törökországban. Az elemző szerint, ha az AKP-t rögtön nem is tiltják be, az ügy akár fél-egy évig is elhúzódhat, ami fokozott bizonytalanságot és politikai instabilitást idézhet elő az eurázsiai országban.