eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb mérföldkő: Szlovákia hamarosan hitelnyújtó országgá válhat

A Világbank elképzelése szerint Szlovákia rövidesen a hitelező országok csoportjába kerülhet. Ezt a jó gazdasági eredmények teszik lehetővé.

A Világbank szerint Szlovákia valamennyi feltételt teljesít ahhoz, hogy átsorolják a fejlett gazdasággal rendelkező államok közé. Ez a többi mellett azt is jelenti, hogy ezentúl már nem szorul segítségre az ország hitelfelvétel formájában, hanem éppen ellenkezőleg, Szlovákia fog segíteni más államoknak a felzárkózásban.

Az átcsoportosításról szóló tervezetet a pozsonyi pénzügyminisztérium már tárcaközi egyeztetésre bocsátotta. A módosítást azzal magyarázzák, hogy az ország gazdasági teljesítménye a vártnál is jobban alakult, ráadásul a jövő évtől tervezik bevezetni az eurót.

Szlovákiát ezzel automatikusan a fejlett országok csoportjába sorolnák, így a fejlődő országoknak juttatott támogatásoktól is elesne.

A Világbank egyik kritériumának ezzel kapcsolatban az egy személyre jutó bevételek számítanak. A 2006-ra szóló kritériumok szerint az egy személyre jutó bruttó nemzeti bevételnek el kellett érnie a 6275 dollárt. Szlovákiában az említett évben ez jóval több, 7950 dollár volt.
Az ország átminősítéséhez fontos az is, hogy már ne merítsen több hitelt a Világbanktól, az átmeneti időszakban azonban még igénybe veheti a pénzintézet tanácsadását és műszaki segítségét.

Az ország átminősítése szempontjából a gazdasági reformok folytatása is fontos kritériumnak számít. Ján Poèiatek pénzügyminiszter szerint az ország átminősítése idén ősszel várható. Csehország esetében erre már 2005-ben sor került.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×