Örömlánnyal szórakozott a kormányzó

InfoRádió / MTI
2008. március 11. 07:06
Az amerikai sajtóban bombaként robbant a hír: Eliot Spitzer, New York állam demokrata párti kormányzója valószínűleg igénybe vette egy nemzetközi prostituált hálózat szolgáltatását.

Spitzer, aki 2007. január 1-je óta tölti be New York szövetségi állam kormányzói posztját - elődje a magyar származású George Pataki volt - hétfőn közvetve beismerte, hogy a The New York Times által aznap megszellőztetett hír igaz.

A várakozásokkal szemben viszont nem mondott le, a sajtó elé kiállva csak annyit közölt: nem felelt meg a saját maga állította mércének, bocsánatot kér családjától és a közvéleménytől.

"Csalódott vagyok, hogy nem tudtam megfelelni a saját magam által állított mércének" - mondta a három lánygyerek apja, aki feleségével az oldalán olvasta fel rövid nyilatkozatát, miután előzőleg minden aznapi szereplését lemondta.

"Úgy cselekedtem, hogy megsértettem a családom iránti kötelességemet" - mondta, de nem említette az újság cikkét és arra sem utalt, hogy le akarna mondani. Egyetlen újságírói kérdésre sem válaszolt.

A The New York Times internetes oldalán arról írt, hogy Spitzer februárban Washingtonba utazott, ahol egy luxus örömlánnyal beszélt meg találkozót az előkelő Mayflower szállodában. A telefont a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hallgatta le az Emperors Club VIP nemzetközi call girl hálózat elleni vizsgálat során.

Az FBI jelentésében szereplő "9-es számú ügyfél" a tőzsdei korrupcióellenes kampányáról és erkölcsi reformtörekvéseiről ismert 48 éves Eliot Spitzer volt.

Az FBI-dokumentumok szerint a 9-es kliens visszatérő ügyfél volt, aki előzetesen postázta a pénzt a szolgáltatásért a hálózatnak, nem használt hitelkártyát. Az Emperors Club közvetítője úgy fogalmazott, hogy a 9-es ügyfél olyan dolgokat szokott kérni, amelyek "nem biztos, hogy biztonságosak".

James Tedisco, aki New York állam képviselőházában a kisebbségi republikánusok vezetője, lemondásra szólította fel a kormányzót.

Eliot Spitzer az amerikai előválasztási versenyben Hillary Clinton mellett kötelezte el magát, a demokrata elnökjelöltet állító nyári pártkongresszuson szuperdelegátusként szándéka szerint a volt first ladyt támogatná.

Azt egyelőre nem lehet felmérni, hogy Spitzer szexbotrányának milyen következménye lesz országos szinten.

Julian Zelizer, a Princeton Egyetem politológia és történész professzora úgy ítéli meg, hogy az ügy csapás a demokratákra. Mint magyarázta, Spitzer csillaga emelkedőben volt, sokan egy leendő amerikai elnököt láttak benne.

Az Emperors Club VIP internetes oldalán az ügyfelek meztelenül testű, eltakart arcú lányok között válogathattak, a legmagasabb tarifa 5.500 dollár (952 ezer forint) óránként.