Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb bírósági nem Wass Albert perújrafelvételére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elutasította a Kolozsvári Táblabíróság a Wass Albert rehabilitációját célzó perújrafelvételi kérelmet. Az ítélet nem jogerős.

Nem hagyta jóvá a Kolozsvári Táblabíróság a Wass család arra vonatkozó kérését, hogy tárgyalják újra Wass Albert 1945-ös népbírósági perét. Az ítélőtábla ma kihirdetett ítélete nem jogerős, és amint a család ügyvédje, Kincses Előd elmondta, mindenképpen fellebbeznek ellene.

Az írót távollétében ítélte halálra 1945-ben a kolozsvári népbíróság, amely úgy vélte, hogy Wass Albert és édesapja, Wass Endre gróf bujtogatása következtében végzett ki 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar hadsereg 4 vasasszentgotthárdi és 11 omboztelki lakost. Az áldozatok többsége román nemzetiségű volt.

Újabb levéltári források

A Wass Endre és Wass Albert elleni ítéletet ugyan soha nem hajtották végre, az a mai napig hatályos maradt. Ez alapján távolították el a román hatóságok az író Erdélyben felállított szobrait egy olyan törvényre hivatkozva, amely tiltja a háborús bűnösök kultuszát.

A Wass család ügyvédje sajnálatosnak tartotta az ítéletet. Az InfoRádiónak elmondta, olyan román levéltári forrásokra bukkant, amelyek új - eddig nem vizsgált - elemeit világítják meg az 1940-es vérengzéseknek. Ezért mindenképpen indokolt lett volna az ügy újratárgyalása.

Wass Albert egyébként 1945-ben Németországba, majd az Egyesült Államokba emigrált, ügyét az amerikai hatóságok többször is megvizsgálták. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium a román kommunista hatalom által megfogalmazott kiadatási kérelmeket mindannyiszor megalapozatlannak találta és elutasította.

Hanganyag: Gazda Árpád