eur:
395.08
usd:
371.68
bux:
66203.59
2024. április 16. kedd Csongor

A szlovákok a magyar politikát hibáztatják

A tavalyi év külpolitikájáról szóló szlovák kormányjelentés szerint a magyar-szlovák kapcsolatokat a magyar politikai vezetők ellentmondásos reagálása zavarta meg. A jelentés kifogásolja a magyarok viszonyulását a Benes-dekrétumok megerősítéséhez.

A márciusban parlament elé kerülő referátum rendre a magyar felet marasztalja el kapcsolatok megromlásáért. Ismételten felrója, hogy magyar vezetők politikai célokra használták fel szlovákiai magánlátogatásaikat, "mértéktelenül túlpolitizálták és túlharsogták" a Malina Hedvig-ügyet, és igyekeztek nemzetközi fórumok elé vinni a szlovákiai magyar kisebbség "állítólagos jogsérelmeit".

A szlovák diplomácia tavalyi teljesítményéről és idén esedékes feladatairól szóló jelentést előzetesen ismertető szlovák kereskedelmi hírügynökség, a SITA kiemeli: a Szlovákia és a Magyarország között tavaly felmerült "konfrontációs elemek és félreértések ellenére a két ország viszonyát legalább valamelyest sikerült pragmatikusabb szintre vinni".

Az ismertetésből kiderül: a szlovák kormány változatlanul helyteleníti, hogy a magyarországi politikai színtéren nem lelkesedéssel, hanem elmarasztalóan reagáltak a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok megerősítésére, hogy alig néhány héttel a schengeni határrezsim bevezetése előtt Sólyom László államfő és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke magánlátogatást tett Szlovákiában.

Robert Fico kormányfő kioktató módon kiutasítással fenyegette meg a magyar államfőt, Szili Katalint pedig szintén súlyos bírálatokkal illették, amiért részt vett a Benes-dekrétumok nyomán Magyarországra kitelepített szlovákiai magyarok évfordulós megemlékezéseinek egyik eseményén.

A szlovák külpolitikát értékelő jelentésében a kormány felrója, hogy magyar részről túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítottak a Nyitrán - állítólag magyar beszédéért - bőrfejűek által megtámadott magyar egyetemista ügyének, jóllehet a szlovák hatóságok máig nem a támadókat keresik, hanem a lány ellen folytatnak vizsgálatot. Gyanújuk szerint a bántalmazásáról szóló történetet Malina Hedvig csak kitalálta, s mert ily módon megtévesztette volna a hatóságokat, most ellene folyik a nyomozás, amelynek végkifejleteként akár öt év szabadságvesztést is kaphat a lány.

A jelentés végül megállapítja, hogy "a még fennálló félreértések ellenére megélénkült a politikai párbeszéd". Ennek fontos elemeként jelöli meg az öt évi szünet után először - 2007 nyarán Pozsonyban - tartott magyar-szlovák kormányfői találkozót, az akkor aláírt "Közös múlt, közös jövő" című együttműködési dokumentumot, valamint azt, hogy folynak a magyar miniszterelnök hivatalos szlovákiai látogatásának előkészületei.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős vezetője figyelmeztette az európai autóipari cégeket és a tagállami kormányokat, hogy még jelentős változásokra van szükség ahhoz, hogy az EU 2035-ig teljesíteni tudja a zöld megállapodással és az elektromos járművekkel kapcsolatos célkitűzéseket. A „szükséges kiigazítások” szükségességét hangsúlyozva Breton arra figyelmeztetett, hogy a Green Deal céljainak elérése több mint végrehajtási utasítás, azzal kell foglalkozni, hogy segítsék, támogassák a projektek megvalósulását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×