Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szerb kormányfő új választásokat kezdeményez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerbiában hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze a kormányfő. Az InfoRádió tudósítója szerint Vojislav Kostunica várhatóan a parlament feloszlatását, és május 11-re előrehozott választások kiírását kezdeményezi.

Szombat délutáni rendkívüli sajtóértekezletén a kormányfő bejelentette, hogy a szerb kabinetnek nincs többé egységes politikája Koszovó kérdésében, ezért hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyen megvitatják és megerősítik ezt a tényállást.

A szerb miniszterelnök bejelentette, hogy kezdeményezi a parlament feloszlatását, és május 11-re előrehozott választások kiírását. Ezen a napon tartják a helyhatósági választásokat is, amelyet összekötnének a parlamenti választással is.

Belgrád korábban többször azt hangsúlyozta, hogy nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

A szerb parlament a héten napirendre tűzte azt a határozattervezetet, amely kimondja: nem folytatják a tárgyalásokat az Európai Unióval, ha Brüsszel nem ismeri el fennhatóságát a függetlenségét egyoldalúan kikiáltott Koszovó felett.

Az ellenzéki indítványt támogatta Vojislav Kostunica miniszterelnök Szerbiai Demokrata Pártja is, míg a javaslat elfogadása ellen foglalt állást két másik kormánypárt: Boris Tadic szerb elnök Demokrata Pártja és a liberális G17 Plusz nevű tömörülés.

Boris Tadic államfő nem sokkal Kostunica bejelentése után közölte, hogy hamarosan kiírja az előre hozott választásokat.