Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Rá tudnál lőni egy nyolcéves gyerekre?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak idő kérdése, mikor kell egy felfegyverzett rendőrnek meghozni a kényes döntést: rálő-e egy nyolcéves gyerekre - állítja egy magas rangú brit belügyi tisztségviselő.

Nagy-Britanniában már a nyolcéves gyerekek is fegyverekkel együtt nőnek fel, semmiségnek tartják, hogy a bandavezérek számára megőrizzék, szállítsák a kézifegyvereket - figyelmeztetett Jon Murphy, a fegyveres bűnözéssel foglalkozó különítmény vezetője.

"Ez klasszikusan az a szituáció, amelyből egyik fél sem kerülhet ki győztesen. Ezek a kölykök nem érzik a veszélyt, és ha összetűzésbe kerülnek esetleg egy felfegyverzett rendőrrel, képtelenek lesznek racionálisan viselkedni. Ezzel pedig a rendőröket hozzák majd nagyon nehéz helyzetbe" - kongatta meg a vészharangot.

Márpedig ha egy rendőr szembetalálja magát egy felfegyverzett gyerekkel, nem lesz választási lehetősége, és kénytelen lesz lőni. "Tizenöt éve a bandaháborúkat ököllel döntötték el, tíz éve késsel - ma viszont fegyverrel" - tette hozzá Murphy.

Aggodalmait alátámasztják a statisztikák: az elmúlt öt évben húsz százalékkal nőtt a kézifegyverrel való visszaélés miatt elítélt fiatalok száma - hangzott el az szervezett bűnözéssel foglalkozó első európai konferencia ülésén, Liverpoolban.

Sir Ian Blair londoni rendőrfőnök a résztvevőknek beszámolt egy litván bandáról, amely egyre több illegális kézifegyvert csempészett a szigetországba. "Ezek a fegyverek túl fiatal, túl vad és túl őrült kölykök kezébe kerültek, akik egymás ellen használták ezeket" - hangsúlyozta a rendőrfőnök.