EBESZ: a vajdasági magyarok nem hivatkozhatnak Koszovóra

Infostart
2008. március 7. 10:29
Nemzetközi támogatás nélkül marad a vajdasági magyarok területi autonómiára vonatkozó kezdeményezése. Az EBESZ határozottan közölte, hogy Koszovó egyedi eset volt, a vajdasági magyarok se hivatkozhatnak rá.

A vajdasági magyar pártok koalíciója április 15-ig megfogalmazza és nyilvánosságra hozza, hogy a politikusok miként képzelik el az ottani magyar kisebbség autonómiáját.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az újvidéki Dnevnik című szerb napilapnak nyilatkozva hangsúlyozta: kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy a vajdasági nemzeti kisebbségek is igényt tarthatnak azokra a jogokra, amelyek a koszovói szerbeket megilleti.

Az állásponton hamarosan minden bizonnyal módosítani kell, hiszen az EBESZ egyértelműen közölte: Koszovóé egyedi eset, így nem hivatkozhatnak rá a szerbiai nemzeti kisebbségek sem.

Az etnikai alapokon nyugvó, vajdasági magyar területi autonómiára tehát egyelőre nincs lehetőség. Pásztor István a szerb napilapnak nyilatkozva ugyanakkor emlékeztetett: a perszonális autonómiának semmi akadálya, mivel azt egy olyan hatályos törvény teszi lehetővé, amelyet a szerb-montenegrói államközösség idején hoztak meg.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint az autonómia kérdésénél jelen pillanatban nagyobb jelentőségűek a májusban esedékes tartományi helyhatósági választások, amelyen a három magyar párt koalícióban indul, és szép sikerekre számít.

A jó eredmény előnyösebb légkört teremthetne az autonómia kérdésének vitájában is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást