Pezsgőben "fürdenek" a britek

Infostart
2008. március 6. 09:45
Nagy-Britannia a történelmében még soha annyi pezsgőt nem importált, mint tavaly. A szigetországban 2007-ben összesen 39 millió üveggel fogyasztottak az emberek a nemes italból.

Franciaországot kivéve egyetlen országban sem fogyasztottak annyi pezsgőt tavaly, mint Nagy-Britanniában. A szigetországban élők többet ittak a nedűből, mint Spanyolország, Japán és az Egyesült Államok lakói együttvéve.

Az angolok rákaptak a különleges italra, amelyet egy-két évtizeddel ezelőtt még csak az ünnepi alkalmakkor bontottak, mára azonban sokak számára szinte mindennapossá vált a fogyasztása.

Az elmúlt 15 évben az import megduplázódott, amelyet a szakemberek szerint a diszkont árak megjelenése váltott ki. Emellett a szupermarketláncok sikeres kampányt folytattak, amelyben egy vonzó életforma részeként tüntették fel a pezsgőt.

Nagy-Britanniában a legolcsóbb pezsgő nagyjából 12 fontba, azaz mintegy 4200 forintnak megfelelő összegbe kerül.

Tavaly minden bizonnyal rekordbevételt könyvelhettek el a gyártók, hiszen a fogyasztás mennyisége az egész világon túlszárnyalt minden eddigit. Világszerte 339 millió üveg pezsgőt fogyasztottak az embereke, amelynek legnagyobb része Franciaországban kelt el.

Nagy tételt képvisel még a kínai piac, amely egy év alatt 30 százalékkal bővült. Tavaly Kínában 656 ezer üveg pezsgőt ittak meg az emberek.