Szerbia megfenyegette az Európai Uniót

InfoRádió / MTI
2008. március 5. 15:00
Szerbiában a parlament napirendre tűzte azt a határozattervezetet, amely kimondja: Belgrád nem folytatja tovább tárgyalásokat az Európai Unióval, ha Brüsszel nem ismeri el Belgrád fennhatóságát a függetlenségét egyoldalúan kikiáltott Koszovó felett.

Már a szerb parlament előtt van az a törvénytervezet, melynek értelmében Belgrád felfüggeszti az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat, amennyiben utóbbi nem ismeri el Belgrád koszovói fennhatóságát.

Az indítvány követeli még az Európai Unió missziójának kivonulását Koszovóból, és a terület önállóságát elismerő tagországoktól döntésük visszavonását.

A javaslatot az ultranacionalista, ellenzéki Szerb Radikális Párt terjesztette be, de támogatja azt Vojiszlav Kostunica miniszterelnök Demokrata Pártja és a Slobodan Milosevic egykori jugoszláv elnök nevével fémjelzett, ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt is.

Az indítvány elfogadása ellen foglalt állást a két kormánypárt: Boris Tadic szerb elnök Demokrata Pártja és a liberális G17 Plusz nevű tömörülés.