Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megbénítja a sztrájk Németországot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közalkalmazottak sztrájkja Németországban ma megbénította a légi forgalmat, de több városban a tömegközlekedés is leállt. Kiváltképpen Berlinben kritikus a helyzet, mert ott ma kezdődik a világ legnagyobb turisztikai vására, az ITB.

A Lufthansa ma eleve lemondta 142 járatát, mert a német repülőtereken dolgozó közalkalmazottak, így a biztonsági ellenőrök, a tűzoltók és csomagkezelők sztrájkkal akarnak nagyobb nyomatékot adni béremelési követelésüknek.

A közel másfélmillió közalkalmazottat tömörítő szakszervezet elnöke megszégyenítőnek nevezte a munkaadók hozzáállását, ugyanis a dolgozók 8 százalékos fizetésemelési követelésére azt válaszolták, hogy csak 5 százalékra hajlandók, de erre is csak akkor, ha a heti munkaidőt másfél órával meghosszabbítják.

A 16 német tartomány közül ma 11-ben szüntették be hosszabb-rövidebb időre a munkát a közalkalmazottak. Számos helyen szünetel a szemételhordás, a kórházakban akadozik a betegek fogadása és sok helyen zárva tartanak az óvodák.

A legkritikusabb helyzet Berlinben alakult ki, mert a német fővárosban nem közlekedik a metró, de leállt a villamos és autóbusz-forgalom is, aminek következtében aki csak teheti, gyalog vagy gépkocsin indult munkába.

A szakszervezet Berlin forgalmának meghatározatlan ideig tartó megbénítását olyan napon kezdte, amely a világ legnagyobb idegenforgalmi seregszemléjének, az ITB-ben a megnyitója.