Még a republikánus szavazók is imádják Obamát

Infostart
2008. március 5. 06:58
A republikánusok majdnem annyira kedvelik Barack Obamát, mint a saját valószínű elnökjelöltjüket, John McCaint - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból. Az összes megkérdezett felnőtt körében pedig népszerűbb, mint McCain és Hillary Clinton együtt.

A Fox 5 / The Washington Times / Rasmussen Reports közös felmérésből kiderült, hogy a magukat republikánusnak vallók körében John McCain a legnépszerűbb 25 százalékkal, de alig marad le mögötte Barack Obama (23 százalék). Az összes felnőtt körében pedig az illinoisi szenátor népszerűbb, mint John McCain és Hillary Clinton együtt - vagyis novemberben akár az ellenkező oldalról is átcsábíthat szavazókat.

"Van valami Barack Obamában, amit nagyon nehéz megfogni: a lelkesedés, a frissesség, az izgalom, amelyet generál - s ez döntő szerepet játszik a kampányában" - fogalmazta meg a következtetést Scott Rasmussen közvélemény-kutató.

Obama azt állítja, hogy az üzenet, amelyet közvetít és a kampánya lehetővé teszi, hogy a hagyományosan nem demokrata államokban is sikerrel induljon a versenyben - és a kutatás azt bizonyítja, hogy ebben van igazság.

Vele ellenétben a legesélyesebb republikánus elnökjelölt, John McCain sosem volt igazán népszerű és szeretnivaló - még a tőle messze lemaradt Mike Huckabeet is rokonszenvesebbnek találják a megkérdezettek, de különösen a saját pártjának szavazói.

McCain azért áll az élen, mert a választók megbízhatóbbnak és tapasztaltabbnak tartják nemzetbiztonsági kérdéseket illetően - ebben a kérdésben veri a két demokrata jelöltet együtt is.

Amikor azt kérdezték meg a közvélemény-kutatók, hogy kit tartanak az emberek a "legkeményebbnek és legmegbízhatóbbnak" e téren, a megkérdezettek 39 százaléka választotta McCaint, 19 Clintont és 17 Obamát. Még a demokraták is őt tartják ebből a szempontból a legalkalmasabbnak.

A republikánus esélyes ezt az előnyt ki is használja, s már Obamára koncentrálva azzal vádolta a múlt héten várható demokrata ellenlábasát, hogy alulbecsüli a terrorizmusveszélyt Irakban. "Én viszont részese voltam az elmúlt húsz évben minden olyan komoly döntésnek, amely a nemzetbiztonságot érintette" - tette hozzá az arizonai szenátor.

Obama egyébként nem csupán rokonszenves; a megkérdezettek 26 százaléka szerint a három kiemelkedő jelölt közül ő a legokosabb (Clinton ezen a téren 22, McCain 17 százalékot kapott). A demokrata szavazók közül majdnem minden második tartja őt a legokosabbnak - tíz százalékkal több, mint Hillary Clintont.John McCain arizonai szenátor az előválasztásokon szerzett győzelmeivel megszerezte az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségét.

McCain az előjelzések szerint mind a négy szövetségi államban nyert, ahol aznap előválasztást rendeztek. Vermont után Ohio, majd Rhode Island és Texas államban is megszerezte az elsőséget Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzóval szemben, aki keddig nem lépett vissza, pedig már matematikai esélye sem volt a jelöltséghez szükséges számú küldött összegyűjtéséhez.

John McCain a texasi Dallasban mondott győzelmi beszédében megköszönte a támogatást a republikánus és a független választóknak, valamint a független gondolkodású demokratáknak.

Most kezdődik a kampány legfontosabb szakasza, meg kell győzni az amerikaiakat, hogy "a másik oldal által kínált tisztelt alternatívák" mellett az ő győzelme szolgálja legjobban az Egyesült Államok érdekeit - mondta.

Huckabee a texasi Irvingből gratulált McCainnek, bejelentette, hogy számára véget ért az előválasztási verseny. Hangsúlyozta, mostantól az a legfontosabb, hogy a Republikánus Párt egyesítse erejét a novemberi elnökválasztásra.

"Győznünk kell az ország érdekében" - fogalmazott.