Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még nem szálltak el Hillary Clinton esélyei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kedden eldőlhet, hogy ki lesz az amerikai elnökválasztáson a demokrata párt jelöltje - mondta az InfoRádiónak Magyarics Tamás Amerika-szakértő. Most ugyanis két kisebb - Rhode Island és Vermont - mellett két népesebb államban, a déli Texasban és a közép-nyugati Ohióban tartanak előválasztásokat.

Hillary Clinton, ha veszít Ohióban és Texasban, szinte biztos, hogy nem tudja behozni ellenfele, Barack Obama előnyét a delegátusok számát tekintve - mondta az InfoRádiónak Magyarics Tamás Amerika-szakértő.

Az ELTE egyetemi docense hozzátette: elvileg folytatódhat a verseny a két elnökjelölt-aspiráns között akkor is, ha - ahogy az előrejelzések sejtetik - Ohióban Hillary Clinton, Texasban pedig Barack Obama nyer, hiszen a két államban meglehetősen bonyolultan osztják el a delegátusok számát.

Ha Barack Obama győzelme nem lesz elsöprő Texasban, előfordulhat, hogy szinte ugyanannyi - az elnökjelöltségért folyó küzdelemben döntő - delegátusi szavazatot szerez, mint ellenfele - közölte a Magyar Külügyi Intézet munkatársa.

Hillary Clintonnak akkor is marad esélye, ha csak az egyik nagy államban nyer, hiszen április 22-én Pennsylvaniában lesz az előválasztás, és az elnökjelölt aspiráns itt is sok delegátusi szavazatot zsebelhet be - fűzte hozzá Magyarics Tamás.

Az Amerika-szakértő hangsúlyozta: Hillary Clintont több szuperdelegált támogatja, mint Barack Obamát, így a politikusnak még akkor is lehet esélye, ha a konvención akár százzal kevesebb delegátusi szavazattal indul majd, mint ellenfele.

Hanganyag: Sigmond Árpád