Örülnek a bűnözők: kevés a képzett nyomozó

Infostart
2008. március 3. 20:10
Gyilkosok, szexuális erőszaktevők és csalók ússzák meg a felelősségre vonást, mert nincs elég szakképzett és tapasztalt nyomozó Nagy-Britanniában - derült ki egy kiszivárogtatott rendőrségi jelentésből. A teljesítménykényszer és a rengeteg papírmunka miatt a rendőrök elsősorban a kisebb bűncselekmények megoldására koncentrálnak.

A lap birtokába került jelentést a rendőrszakszervezet készítette. Kiderül belőle, hogy a rendőrök között súlyos problémát okoz a képzettség és a tapasztalat hiánya, így gyakran alkalmatlan nyomozók vezetik a veszélyes bűncselekmények vizsgálatát.

Az Alan Gordon alelnök által jegyzett jelentés ezért sürgeti a kormányzatot, hogy sürgősen biztosítson több pénzt a rendőrségnek, állapítsa meg a teljes körű képzésben részesülő tisztek minimális létszámát, és ezt a szükséges arányt tartsa is fenn.

A "Nyomozók elvesztése: Jelentés a frontvonalról" című dokumentum az angliai és walesi helyzetről megállapítja, hogy "riasztóan" kevés a legsúlyosabb bűncselekmények - gyilkosság, gyanús haláleset, szexuális bűncselekmény, rablás, csalás és gyújtogatás - ügyében bevethető nyomozó; a kapitányságok az előírt létszám felével-harmadával dolgoznak.

Mivel kevés az ember, de elő van írva, hogy mennyi ügyet kell elzárni, a vezetők inkább az apróbb, gyorsan felderíthető bűncselekményekre állítják rá a nyomozókat. Ezáltal hamis biztonságérzetet keltenek, mert a közvélemény csak a felderítési arányokat ismeri - a hátteret nem.

Ráadásul a nyomozók - akik korábban készek voltak a munkaidőn túl is dolgozni - ma már egyre kevésbé hajlandóak túlórát vállalni. Rossz néven veszik azt is, hogy a rendőrség vezetői közül a legtöbbnek nincs nyomozati tapasztalata - így aztán fogalmuk sincs a bűnüldözői munkáról.