Medvegyev nyerte az orosz elnökválasztást

InfoRádió / MTI
2008. március 3. 00:52
Oroszországban a nem végleges adatok szerint Dimitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettes nyerte az elnökválasztást.

Az orosz központi választási bizottság hétfőre virradóra bejelentette, hogy a szavazatok csaknem 64 százalékának feldolgozása alapján a Vlagyimir Putyin távozó orosz államfő által támogatott elnökjelölt, Dmitrij Medvegyev a voksok 69 százalékát szerezte meg.

Ellenfelei közül a kommunista Gennagyij Zjuganov 18,3 százalékot, Vlagyimir Zsirinovszkij liberális-demokrata párti jelölt 10,1 százalékot, Andrej Bogdanov, a kis Demokrata Párt elnöke pedig 1,3 százalékot kapott a részeredmények szerint.

Dimitrij Medvegyev az orosz elnöki tisztségbe való beiktatásáig hátralévő két hónapban a jövendő végrehajtó hatalom körvonalainak kialakításával szeretne foglalkozni, és ezt Vagyimir Putyin távozó államfővel közösen teszi majd, és újra hangsúlyozta, hogy Putyin irányvonalát akarja követni.

A győztes elnökjelölt vasárnap éjszaka, Moszkvában, a választási stábja helyiségeiben tartott sajtóértekezletén lépett az újságírók elé. Az általa említett két hónapot a jogszabályok írják elő, a beiktatására várhatóan május 7-én lesz.

A részvételi arány a késő délutáni órákban meghaladta a 60 százalékot. Az európai megfigyelők nem tapasztaltak kirívó szabálysértéseket. Gennagyij Zjuganov és Vlagyimir Zsirinovszkij ugyanakkor jelezte: választási csalások miatt bírósághoz fordulnak.