Chavez a tűzzel játszik: tankok a határon

Infostart
2008. március 3. 11:50
Hugo Chavez venezuelai elnök tankokat küldött a kolumbiai határra és készültségbe helyezte a légierőt, miután a kolumbiai hadsereg Ecuadorban megölte a FARC gerillamozgalom egyik vezérét.

Venezuela baloldali-populista elnöke eddig csak harcias beszédeiről volt ismert, most azonban már háborúval fenyegetőzik. Az indok, hogy a szomszédos - és jobboldali elnök által irányított - Kolumbia hadserege behatolt Ecuadorba és ott megölte a FARC gerillamozgalom egyik vezetőjét.

Ecuador Venezuela szövetségese. Chavez ezek után visszahívta diplomatáit Kolumbiából, viszont tíz páncélos hadosztályt vezényelt a kétezer kilométer hosszú közös határra.

Ments meg istenem minket a háborútól! - fohászkodott szokásos hétvégi TV-műsorában Chavez, de hozzátette: nem hagyja, hogy megsértsék az ország területét.

Hugo Chavez néhány hete azzal hívta fel a figyelmet, hogy elintézte: a FARC-gerillák engedjenek el néhány évek óta fogva tartott túszt.

A kolumbiai kormány azonban a gesztus ellenére le akar számolni a dzsungelben rejtőzködő marxista fegyveresekkel és Raul Reyes megölésével súlyos csapást mért rájuk.

Az ország légiereje a szomszédos Ecuadorban lebombázott egy lázadóbázist, a katonák pedig a határon csaptak össze a gerillákkal. Hugo Chavez közölte: ha Kolumbia hasonlót tervez Venezuelával, akkor abból háború lesz.

Caracasban azt mondták: nem ők támadtak szomszédjukra, hanem csak válaszoltak. Alvaro Uribe kolumbiai elnök, aki a Közel-Kelet után a második legjelentősebb amerikai katonai segély címzettje, azt állítja, hogy a gerillák rendszeresen a határ túloldalán keresnek menedéket.

Uribe és Chavez viszonya különösen feszültté vált a FARC-foglyok elengedéséről folyó tárgyalások miatt. Uribe azzal vádolta meg a szomszédos ország elnökét, hogy a tárgyalásokat kihasználva beleavatkozott Kolumbia belügyeibe.

Hugo Chavez most, jó forradalmárnak nevezte a megölt FARC-vezetőt, Uribét pedig hazugnak, maffiavezérnek és egy drog-kormányt vezető amerikai lakájnak titulálta.

Elemzők szerint a feszültséggel Hugo Chavez elvonhatja a figyelmet az otthoni élelmiszerhiányról, de a tűzzel játszik, amikor háborúval fenyegetőzik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást