Mit is csinált Harry herceg Afganisztánban?

InfoRádió / MTI
2008. március 1. 19:00
Hazaérkezett szombaton biztonsági okokból félbeszakított afganisztáni bevetéséről Harry herceg, a brit uralkodó unokája, akit londoni sajtóértesülések szerint máris halálos fenyegetések értek terrorszervezetek részéről.

Harry, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő 23 éves másodszülött fia - a harmadik a brit trónutódlási sorban - hivatalos hírzárlat mellett tízhetes frontszolgálatot teljesített a déli Hilmend tartományban. A herceg részt vett gyalogsági hadműveletekben, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen.

A brit sajtó helyszíni tudósítói tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg, küldetése lejártával, haza nem tér.

Harry, aki már december közepe óta Afganisztánban szolgált, a tervek szerint még további négy hétig maradt volna, ám jelenlétét külföldi - ausztrál, amerikai és német - hírportálok kiszivárogtatták.

Biztonsági okokból

A brit védelmi minisztérium ezután döntött Harry azonnali visszahívásáról, arra hivatkozva, hogy a herceg és a vele szolgálók a tálib erők kiemelt célpontjává válhatnak, és embervadászat indulhat a hadnagyi rangban szolgáló királynői unoka ellen.

Szombati brit sajtóértesülések szerint azonban Harry a visszahívás ellenére is terrorszervezetek célpontjává vált, ezért személyi védelmét megerősítik.

A The Times az al-Kaida terrorhálózat egyik internetes fórumán olyan felhívást látott, amely a herceg lefejezésére szólította fel a szervezet követőit, és arra, hogy az erről készült videót küldjék el II. Erzsébet királynőnek, Harry nagymamájának. Olaj volt a tűzre

Az afganisztáni tálib erők egyik szóvivője azt mondta a The Timesnak, hogy miután "a brit királyi család közvetlen részesévé vált a muszlimok elleni agressziónak", a tálibok Harry távozta ellenére is fokozni fogják támadásaikat a brit erők ellen.

Harryvel az Afganisztánban dolgozó brit tudósítók a hírzárlat idején is több interjút készítettek. A herceg egyebek mellett elmondta: azért szereti a katonaéletet, mert a királyi család tagjaként "a normális életformához" ennél közelebb valószínűleg nem is kerülhetne.

Miután a kiszivárogtatások révén köztudomásúvá vált jelenléte, Harry kijelentette: továbbra sem kíván "Windsorban ücsörögni" - a windsori kastély a királyi család legnagyobb rezidenciája -, de nem tudja, mi lesz katonai karrierjének következő állomása.

Nem mehet vissza?

Londoni találgatások szerint valószínűtlen, hogy Harryt visszavezényelnék Afganisztánba, bár a szombati The Daily Telegraph udvari bennfentesektől származó értesülése szerint a herceg kijelentette: eltökélt szándéka, hogy "a lehető leghamarabb" visszatérjen az afgán hadszíntérre.

Harry, 170 katonatársával együtt, a királyi légierő Oxfordshire grófságbeli Brize Norton légitámaszpontján szállt le; fogadására megjelent apja, Károly trónörökös és bátyja, Vilmos herceg.

A 25 éves Vilmos - Harryhez hasonlóan - szintén Sandhurstben, az első számú brit katonai akadémián végzett, és a legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun szombati értesülése szerint ő is tényleges bevetésre készül a haditengerészet egy fregattján, a világ valamelyik "forró pontján".