Egyre több szerb rendőr tiltakozik Koszovóban

InfoRádió / MTI
2008. március 1. 18:12
Százötven koszovói szerb rendőr tette le szombaton a szolgálatot, ezzel országos méretűvé vált tiltakozásuk a két hete függetlenné vált állam albán vezetése ellen.

A szerb rendőrök nem ismerik el a független Koszovót, az ENSZ BT máig érvényes 1244-es határozatára hivatkoznak, és azt követelik, hogy továbbra is az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK fennhatósága alá tartozzanak.

Az UNMIK - egymást váltó vezetőinek kezdeményezésére, anélkül, hogy ennek a szabályait bárki meghatározta volna - már három éve elkezdte átadni jogosítványait az albán többségű Koszovói Rendőri Szolgálatnak (KPS). Jelenleg Koszovóban mintegy 7000 rendőr van, akiknek körülbelül a 10 százaléka szerb.

Az ország középső részén, Pristina környékén dolgozó 150 rendőr két napja közölte, hogy nem engedelmeskedik albán parancsnokainak, továbbra is UNMIK-felügyeletet követel.

Miután az erről folytatott tárgyalások eredménytelenül végződtek, vezetőik leadták személyi fegyvereiket, rádió-adóvevőjüket, jelvényüket, és társaik követték példájukat.

Miközben a szerb rendőrök el nem ismert albán fölötteseikkel tárgyaltak a gracanicei rendőrkapitányságon, az épület előtt teljes rohamfelszerelésbe öltözött albán rendőrök sorakoztak fel, és megjelent a KFOR, a nemzetközi békefenntartók helyi svéd kontingensének egy páncélozott járműve és két gépkocsija is.

A Pristinából Gracaniceba vezető utat a város határánál az albán és az UNMIK-rendőrség lezárta, és minden járművet ellenőrzött.

Gracanice és a környező szerb települések képviselői szombaton azt kérték a KFOR körzeti ír parancsnokától, hogy a sikertelen rendőrségi tárgyalások után a nemzetközi békefenntartó erők katonái szavatolják a biztonságukat.

A legdélibb koszovói szerb enklávéban, Shterpce (Strpce) környékén is UNMIK-parancsnoklás alatt akarnak tovább dolgozni a szerb rendőrök, ám ők - attól függetlenül, hogy mi lesz a döntés - egyelőre nem kívánják leadni fegyvereiket, egyéb felszerelésüket. Képviselőik egyelőre Ferizajban (Urosevac) tárgyalnak az UNMIK és a KPS illetékeseivel.

Észak-Koszovóban, ahol a szerbek egy tömbben élnek, a szerb rendőrök mindmáig az UNMIK irányítása alatt működnek. Kísérlet sem történt arra, hogy összekeverjék őket az albán rendőrökkel, valamilyen módon a KPS részévé tegyék őket. Az Ibar folyó által albán és szerb többségű részre osztott Mitrovicenak (Kosovska Mitrovica) ma például két egymástól jól elkülönülő rendőrsége van.