Csak engedélyre adnának cigarettát

Infostart
2008. február 26. 05:20
Tovább szigorodnának a dohányzási szabályok Nagy-Britanniában, egy minisztériumi javaslat értelmében. Eszerint csak az vásárolhatna dohánytermékeket, aki előzetesen kiváltotta a szükséges engedélyt.

Majdnem egy éve Angliában tilos a dohányzás a tömegközlekedési eszközökön, a vendéglátóhelyeken, az irodákban és üzemekben, mozikban és színházakban, kórházakban és laktanyákban. De az aluljárókban még most is szabad cigarettázni.

Egy minisztériumi tanácsadó testület most tovább szigorítaná a jogszabályt: cigarettavásárlási engedély kibocsátását javasolja.

A Health England azaz Anglia Egészsége elnevezésű testület azt indítványozza, hogy csak az vásárolhasson az üzletekben cigarettát vagy másféle dohányárut, aki erre előzetesen engedélyt váltott ki.

Természetesen érvényben maradna a jelenlegi szabály, hogy a dohányvásárló nem lehet tizennyolc éven aluli.

A Health England elnöke, Julian Le Grand londoni egyetemi tanár, korábban Tony Blair miniszterelnök egészségügyi tanácsosa volt. Tőle származik az elgondolás a dohányzási engedély kibocsátására.

Úgy véli, hogy ez tízezreket bírhat rá arra, hogy felhagyjon a dohányzással. A professzor javaslata szerint az évente megújítandó fényképes engedélyért tíz fontot kellene fizetni, ami körülbelül 3500 forintnak felel meg.

A bevételt az angol társadalombiztosítás szolgáltatásainak fejlesztésére fordítanák.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást