Mérsékelt reformokat vezethet be Raul Castro

Infostart
2008. február 25. 17:59
Raul Castro, Kuba új elnöke egyszerre próbálja majd fenntartani a kommunista állam kormányzásában a folytonosságot, ugyanakkor megfelelni annak az elvárásnak is, hogy javítson az életszínvonalon. Fidel Castro testvérével kapcsolatban felmerült, hogy lazíthat az állami irányítású gazdaság kötelékein, de kérdés, hogy mikor.

A legendás bátyját felváltó Raul Castro első lépése az volt, hogy egy keményvonalas 77 éves kommunistát, Ramon Machado Venturát nevezte ki utódjául. Sokan azt várták, hogy a fiatalabb, 56 éves Carlos Lagét, a kilencvenes évek korlátozott piaci reformjának atyját veszi maga mellé.

Kubával foglalkozó politiológusok szerint az új kubai vezető a közeljövőben mégis változtatásokat fog bevezetni. Raul már a hatalomátvétel előtt "jelentős gazdasági reformról és struktúrális átalakításról beszélt".

Archibald Ritter, az Ottawai Egyetem tanára például úgy látja: lehetőség, hogy a tervutasításos rendszer ellenére nagyobb gazdasági szabadságot kapjanak az autószerelők, a halászok, vagy a kézművesek.

Az új elnök - nyugati politikusokhoz hasonlóan - a hatékonyság javítását tűzte ki célul. Továbbá arra bátorítja a régiókat, hogy helyi szinten döntsenek, és ne mindig Havannából várják a megoldást. Kérdés, hogy az eddigi központi irányítás lazítása mikor okoz majd konfliktust.

Raultól sokan várják, hogy megszünteti a kubai pesó kettős árfolyamát, ami jó a külföldi turistáknak, de már kevésbé az egyszerű kubaiaknak.

A gazdasági kísérletezéshez pedig jól jön az Hugo Chavez venezuelai elnök által garantált olcsó olaj.

"Pandora szelencéjét nyitotta ki"

Raul Castro egy időben a forradalom ellenségeinek nevezett emberek kivégzését felügyelte, ügyvezető elnökként azonban az elmúlt évben lehetőséget adott a kubaiaknak, hogy elmondják: hogyan lehetne javítani az emberek életén. A kimondatlan tabu ellenére sokan a gazdasági gondokat kezdték el sorolni.

Carmelo Mesa-Lago, a Pittsburgi Egyetem professzora szerint "Pandora szelencéjét nyitotta ki. Ha ezek után csak kozmetikai változásokat vezet be, akkor növekedni fog az elégedetlenség".

A BBC lehetőséget kapott, hogy az utca emberét faggassa, és bár a válaszok javarésze szerint mindennek maradnia kell a régiben, az emberek ruházata - az, hogy Dolce & Gabanna pólókat és Nike baseball sapkákat viselnek, elég világosan kifejezi vágyaikat.

Még a Kubával szemben szankciókat bevezetett Egyesült Államok is bizonyos változásra számít az új vezető megnevezése kapcsán, ám Washingtonban közölték: a kereskedelmi embargó egyelőre marad. Ennek oka lehet az is, hogy a komoly döntések előtt Raul - a kubai parlament kívánságára - továbbra is konzultálni fog a 81 éves Fidel Castróval.