Az ENSZ BT elítélte a belgrádi nagykövetségek elleni támadásokat

InfoRádió / MTI
2008. február 22. 06:16
Az ENSZ BT egyhangúlag elfogadott állásfoglalásában emlékeztetett rá, hogy az államok közötti kapcsolatokban alapelv a diplomáciai képviseletek sérthetetlensége, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a fogadó ország kötelessége megvédeni a külföldi missziókat.

Csütörtökön Belgrádban erőszakba torkollt a Koszovó függetlensége elleni tiltakozó nagygyűlés; a tömegből kivált huligánok összecsaptak a rendőrökkel, és megtámadták többek között az amerikai, a horvát, a török, a boszniai, a német és a brit nagykövetséget. Károkat okoztak emellett a McDonald's amerikai gyorsétterem-lánc több üzletében és külföldi bankfiókokban. A rendbontásban vagy százan megsebesültek, köztük 30 rendőr és a TV2 operatőre.

Az amerikai nagykövetségre behatoló randalírozók felgyújtották az épület egyik irodáját. A helyszínen később egy szénné égett holttestet találtak; a tetemet még nem azonosították. Az amerikai nagykövetség tájékoztatása szerint a külképviselet alkalmazottjai kivétel nélkül épek és egészségesek, ezért szerintük valószínűleg az egyik tiltakozó veszthette életét a tűzben.

Washington csütörtökön késő este hivatalosan tiltakozott Belgrádnál az amerikai nagykövetségnél történtek miatt, követelve a szerb hatóságoktól, hogy erősítsék meg a védelmet képviselet körül. Tűrhetetlen, hogy tüntetők a szerb fővárosban megtámadhatták és felgyújthatták az amerikai nagykövetséget - mondta Sean McCormack külügyi szóvivő.

A szerb rendőrség nem tett semmit

Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár csütörtök este telefonon beszélt Vojislav Kostunica szerb kormányfővel és Vuk Jeremic szerb külügyminiszterrel, tiltakozva az ellen, hogy a szerb rendőrség nem tette meg a szükséges biztonsági intézkedéseket.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtök éjjel "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a szerb fővárosban lezajlott erőszakos cselekményeket, nyugalomra és visszafogottságra intett.

A szerb külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában elítélte a külföldi nagykövetségek és üzletek ellen elkövetett csütörtök esti belgrádi támadásokat, szélsőségesek sajnálatos és nem elfogadható tetteinek nevezve a történteket. Vuk Jeremic a tiltakozókról azt mondta, rontják a Szerbiáról külföldön alkotott képet, és "nem képviselik a szerb nép kollektív érzelmeit". A szerb kormány kitart amellett, hogy az erőszak nem megengedhető sem Belgrád utcáin, sem sehol Szerbiában - szögezte le.