Vonaton ragadtak a turisták a gazdák sztrájkja miatt

Infostart
2008. február 19. 16:23
Egy ember meghalt, amikor perui gazdák eltorlaszolták az országon átvezető utakat és vasútvonalakat, hogy így tiltakozzanak az Egyesült Államokkal kötött szabadkereskedelmi megállapodás ellen. Az akció miatt a turisták nem tudták megközelíteni Peru leghíresebb látványosságát, Machu Picchu ősi inka települést.

A tüntető perui gazdák miatt a Machu Picchura tartó vonaton ragadt 400 turista. A mezőgazdasági dolgozók azonban azt mondták, nem volt más választásuk, mert "a kormány csak akkor hallgat ránk, amikor sztrájkolunk".

Anatolin Huascar, a gazdák vezetője azt mondta: addig tart a tiltakozás, amíg a kormány le nem ül velük tárgyalni. A tüntetők egy időre leállították a forgalmat a perui partvidéken átfutó PánAmerikai atuópályán is.

A rendőrségnek sikerült egyes szakaszokat újra megnyitnia, de az utazók arra panaszkodnak, hogy kövekkel dobálják őket, ami egy ember halálát okozta. A perui kormány azzal fenyegette meg a gazdákat, hogy parancsot ad a hadseregnek a beavatkozásra.

A termelők azt sérelmezik, hogy a kormány még decemberben szabadkereskedelmi megállapodást kötött az Egyesült Államokkal. Attól rettegnek, hogy ennek nyomán a perui piacot ellepik a dotált olcsó amerikai áruk.

A gazdák, akiknek már komoly csapást jelent a műtrágya árának emelése, adósságenyhítést akarnak. A perui kormány álláspontja azonban az, hogy az egyezmény lehetővé teszi számukra a bejutást az amerikai piacra.

Alan Garcia perui elnök szerint a szabad kereskedelem emelheti ki a 12 milliós perui nincsteleneket a szegénységből, és ezért Kínával, Kanadával és Mexikóval is hasonló egyezményt akar kötni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást