Bush: Koszovó függetlensége békét hoz

InfoRádió / MTI
2008. február 19. 10:21
Az amerikai elnök szerint Koszovó függetlenségének kikiáltása békét hoz a balkáni térségre.

Az afrikai körúton tartózkodó, jelenleg a tanzániai fővárosban, Dar es Salaamban tartózkodó amerikai elnök kijelentette: a történelem majd megmutatja, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltása helyes lépés volt, és békét hoz a térségre.

"Nézeteltérés van a kérdésben, de szerintem, mint sok más állam esetében, az történik, hogy a történelem bebizonyítja majd a lépés helyességét" - mondta George Bush.

Az Egyesült Államok hétfőn Oroszország és Szerbia ellenvetését elutasítva nem hivatalos formában elismerte Koszovó függetlenségét.

A hivatalos elismerést Condoleezza Rice külügyminiszter jelentette be közleményben, majd este ismertté vált, hogy Bush a maga részéről Fatmir Sejdiu koszovói elnöknek küldött levelében ismerte el és köszöntötte a független és szuverén államot.

George Bush leszögezte, hogy az Egyesült Államok gyakran konzultált Oroszországgal Koszovó státusáról, és minden alkalommal egyértelműen nyilatkozott álláspontjáról, éppen ezért nem érhette váratlanul Moszkvát a koszovói függetlenség Washington általi elismerése.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Koszovó miért múlt vasárnapra időzítette a függetlenség kikiáltását, és milyen erőfeszítést tettek Oroszország megbékítésére, az elnök azt válaszolta: "Együttműködtünk az európai országokkal. Ez egy jól megtervezett stratégia volt".

Bush egyúttal felszólította a pristinai albán vezetést, hogy vállalásához hűen védje meg a területén élő kisebbségek jogait. Ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok más államokkal közösen azon lesz, hogy zökkenőmentes és békés legyen Koszovó függetlenségbe való átmenete.