Koszovó: viszonylagos nyugalomban telt az ünneplés

Infostart
2008. február 18. 19:26
Eddig néhány kisebb incidens történt csupán Koszovó függetlenségének kikiáltása után - mondta az InfoRádiónak a Pristinai Magyar Összekötő Iroda vezetője. Imecs Zoltán szerint nem várható, hogy komolyabb zavargások lesznek, vagy, hogy etnikai tisztogatás kezdődik.

Viszonylagos nyugalomban telt a függetlenség kikiáltásának megünneplése, attól eltekintve, hogy ismeretlenek Észak-Koszovóban kézigránátot dobtak a bíróság épületének, illetve egy nemzetközi szervezet észak-mitrovicai irodájának kapujába - mondta az InfoRádiónak a Pristinai Magyar Összekötő Iroda vezetője, hozzátéve: Mitrovicában több ezer szerb demonstrált a függetlenség ellen.

Imecs Zoltán közölte: nem számítanak komoly zavargásokra.

Belgrád egyértelműen kijelentette, hogy nem reagál erőszakosan Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltására, csupán a diplomácia és a gazdaság eszközeivel. Ez visszatartó erővel hatott az ott élő szerbekre is - tette hozzá a Pristinai Magyar Összekötő Iroda vezetője.

Elképzelhető, hogy lesznek szerb családok, akik elhagyják Koszovót, az azonban kizárt, hogy tömegesen vándoroljanak át Szerbiába. Aki akart, az már elment - fűzte hozzá a Pristinai Magyar Összekötő Iroda vezetője.

Hanganyag: Molnár Anikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást