"Az Egyesült Államok megalázta az Európai Uniót"

Infostart
2008. február 18. 07:35
Pristinában és Koszovó más városaiban egész éjszaka ünnepeltek, miközben Szerbia a nemzetközi jog megsértésére hivatkozva igyekszik érvényteleníteni Koszovó függetlenségét. Eddig csak kisebb incidensek voltak. Boris Tadic szerb köztársasági elnök még az éjjel New Yorkba utazott a biztonsági tanács ülésére.

A koszovói parlament egyhangúlag szavazta meg a függetlenségi kiáltványt. Hashim Tahaci koszovói miniszterelnök beszédének egy részét szerbül mondta el. A politikus együttműködésre és együttélésre szólította fel a koszovói szerbeket.

A szerb kormány és politikai pártok vezetői a vasárnapot Koszovóban, az ottani szerbekkel töltötték.

Komolyabb rendbontás nem volt, kisebb incidensre csak akkor került sor, amikor a szerb tartalékosok egy nagyobb csoportja át akarta lépni a szerb-koszovói határt. Ezt a nemzetközi rendfenntartók megakadályozták.

A belgrádi amerikai nagykövetség előtt 200-300 fiatal randalírozott. A csoportot a rendőrség tartotta féken.

Belgrádban csütörtökre tiltakozó nagygyűlést szerveznek, amelyen a tervek szerint egymillió ember vesz majd részt.

A szerb kormány szerint Koszovó függetlenségét Oroszország, Kína és India nem ismeri majd el, de így tesz majd hat-hét uniós ország is.

Vojislav Kostunica szerb kormányfő szerint Koszovó függetlenségének kierőszakolásával az Egyesült Államok nem Szerbiát, hanem az Európai Uniót alázta meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást