Bush Koszovóról: nemzetközi ellenőrzés mellett támogatja a függetlenséget

InfoRádió / MTI
2008. február 17. 12:17
Az Egyesült Államok a nemzetközi ellenőrzés alatt megvalósuló koszovói függetlenséget támogatja - jelentette ki vasárnap Dar Es Salaamban George Bush amerikai elnök.

Az afrikai körútjának második állomásán, Tanzániában tartózkodó Bush Jakaya Kikwete tanzániai államfővel közösen tartott sajtókonferenciáján egyúttal megerősítette: Washington azon munkálkodik szövetségeseivel együtt, hogy a koszovói függetlenség kikiáltását ne kövessék erőszakos cselekmények.

Az Egyesült Államok álláspontja: Koszovó státusának kérdését úgy kell megoldani, hogy megóvják a balkáni régió stabilitását és a koszovói kormány tiszteletben tartsa az ott élő szerbek jogait - tette hozzá az amerikai elnök.

Bush nem válaszolt közvetlenül arra a kérdésre, hogy Washington elismeri-e a független Koszovót, ugyanakkor arra szólította fel Szerbiát: továbbra is tartson ki az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok mellett. A belgrádi koalíciós kormány ugyanis megosztott abban a kérdésben, hogy szakítson-e az unióval vagy sem, mivel az EU támogatja Koszovó függetlenségét.

Bush és Kikwete vasárnap öt évre szóló, 698 millió dolláros Tanzániának folyósítandó amerikai segélyről írtak alá megállapodást. Az egyezmény - amely a szegénység ellen és a gazdasági növekedés elősegítésére indított amerikai program része - alapján többek között a közlekedés, az energiaipar és a vízhálózat fejlesztésében indulnak beruházások a kelet-afrikai országban.