Spórolnak a világ második legnagyobb épületén

InfoRádió / MTI
2008. február 15. 20:10
Napelemekkel és hőpumpával akarják felszerelni a román parlament épületét, az energiafogyasztás csökkentése érdekében.

A román törvényhozásnak otthont adó komplexumot a Pentagon után a világ második legnagyobb épületeként tartják számon, és már egy évtizeddel ezelőtt évente annyi energiát fogyasztott, mint a több mint 230 ezer lakosú Ploiesti városa.

A mostani tervek szerint az ingatlanra napelemeket szerelnek fel, udvarában pedig hőpumpákat telepítenek, illetve az összes villanykörtét lecserélik takarékos fényforrásra.

A projektet kezdeményező szociáldemokrata parlamenti képviselő szerint csupán azzal 60 százalék villamos energiát spórolhatnak meg, ha hatékonyabb energiafelhasználású fénycsöveket szerelnek fel.

A román sajtó kiszámította, hogy míg egy négyszobás lakásban a havi áramfogyasztás nem több 2 gigakalóriánál, addig a parlamentben harminc nap alatt majdnem kétezer gigakalória villamos energia fogy.

A román parlament épületét Nicolae Ceausescu kommunista diktátor építtette a nyolcvanas években. A 270 méter hosszú és 245 méter széles épületmonstrum 86 méter magas, de az épületből 92 méter a föld mélyébe nyúlik, ugyanis a 12 felszín fölötti emeletet 8 föld alatti szinttel is egészíti ki.