Bőszen pazarolnak az osztrákok

InfoRádió / MTI
2008. február 15. 21:00
Évente mintegy 330 kilogramm szemetet termelnek a bécsiek fejenként, ennek hatoda eredeti csomagolású, még fogyasztható élelmiszer. Ausztriában háztartásonként 387 euró (mintegy százezer forint) értékű élelmiszer végzi a kukákban.

A meglepő adatokat a bécsi Földművelési Egyetem hulladékipari intézete által készített tanulmány tartalmazza. A kutatók kilenc tonna, az ország különböző részeiből származó hulladékot vizsgáltak át, hogy az összetételből következtessenek az osztrákok szemetelési szokásaira.

Kiderült, hogy Ausztriában a szemét mintegy tíz százaléka részben lejárt szavatossági idejű, többnyire azonban még fogyasztható, eredeti csomagolású húsféleség, tejtermék, zöldség és gyümölcs. Az arány magasabb a városokban, mint a kisebb településeken.

Az intézet szerint ez a pazarlás évente majd négyszáz eurós felesleges kiadást jelent a családok számára.

A kutatók megállapították azt is, hogy a nagy élelmiszer-áruházak ugyancsak nagy mennyiségben szabadulnak meg azoktól az élelmiszerektől, amelyeket nem tudtak eladni, bár még fogyaszthatók. Naponta 45 kiló élelem kerül a polcokról egyenesen a szemétbe, csak töredéke jut el segélyszervezetekhez.

A tanulmány az osztrákok vásárlási szokásaira is rávilágít. A fiatalok főként kész- vagy félkésztermékeket keresnek, mivel nincs idejük főzésre. Sajtokból, felvágottakból, húsokból egyre többen részesítik előnyben a csomagolt árukat. Szintén terjed a nagy tételben való vásárlás, köszönhetően a "kettőt fizet, hármat kap" akcióknak.

Az idősebbek körültekintőbbek, alaposabban meggondolják, hogy mit vegyenek. Vidéken a lejárt szavatosságú termékek jelentős részét megetetik az állatokkal.