Milliós sztrájk Németországban

Infostart
2008. február 14. 12:47
Németországban a közalkalmazottak csütörtökön figyelmeztető sztrájkba léptek, hogy nagyobb nyomatékot adjanak béremelési követelésüknek.

Az érdekeiket védő szakszervezet 8 százalékos béremelési igényét a munkaadók elutasították és jelezték, hogy legfeljebb 5 százalékról hajlandók tárgyalni, de ellenszolgáltatásként a munkaidő meghosszabbítását követelték.

A csaknem másfélmillió német közalkalmazott figyelmezető sztrájkja a kórházi munka leállásával kezdődött. Előbb Hessenben majd a déli tartományokban bénult meg több órára az élet a községi, illetve városi tulajdonban lévő kórházakban.

Az akciót Saarvidéken a szemétszállítók és az óvodai alkalmazottak is követték. Az elkövetkező napokban a keletnémet tartományokra is átterjed a munkabeszüntetési akció, feltéve, ha nem születik megállapodás a szakszervezet és a munkaadók között.

A közalkalmazottak érdekképviseleti szerve 8 százalékos béremelést sürget, a községek és városok viszont legfeljebb 5 százalékos emelésre lennének hajlandók - meghosszabbított munkaidő mellett.

A munkabeszüntetés az egészségügyből idővel átterjedhet a közigazgatásra is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást