Malária, hőhullámok - itt az ideje a felkészülésnek

Infostart
2008. február 12. 11:02
Maláriajárványok, halálos hőhullámok, fertőzött ivóvíz - öt év múlva már ezekkel kell megküzdenie a brit egészségügyi ellátórendszernek egy új kutatás szerint. A kormány arra utasítja az intézményeket: dolgozzanak ki átfogó tervet a klímaváltozás miatt kialakuló problémák kezelésére.

Miután neves klímaváltozási szakértőkkel egyeztetettek tagjai, a brit kormány úgy döntött, hivatalos javaslatot készít a kórházak és egyéb egészségügyi intézmények számára, amelyeknek az előrejelzések szerint néhány éven belül többek között maláriajárványok és gyilkos hőhullámok, hatalmas áradások következményeivel kell megküzdeniük.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy 2012 után olyan hőhullámok érik el a szigetországot, amelyekbe akár 10 ezren is belehalhatnak, éppen ezért minden intézménynek átfogó tervet kell készítenie arra, hogyan küzd majd meg az ilyen helyzetekkel.

A kórházaknak leginkább az elszaporodó maláriás esetekre, a különböző vírusfertőzéses megbetegedések számának emelkedésére, sok bőrrákos beteg ellátására, valamint az asztmától és más légzőszervi megbetegedésben szenvedők kezelésére kell leginkább felkészülniük.

"A malária jelen volt már a szigeteken korábban is, és nem lehetetlen, hogy rendszeresen visszatérjen, ha az Egyesült Királyságban olyan trópusi hőmérsékleteket és esőzéseket tapasztalunk, mint tavaly" - mondta a brit egészségvédelmi hatóság (HPA) szóvivője.

"Legközelebbi kontinentális szomszédunk, Franciaország területén már voltak komoly hőhullámok, amelyek során emberek százai vesztették életüket, legtöbben idősek és gyengék. A tudósok szerint nagy a valószínűsége, hogy hamarosan nálunk is lesznek ilyenek" - tette hozzá a szóvivő.

A tudományos becslések szerint Nagy-Britannia átlaghőmérséklete az évszázad végére 3 Celsius-fokkal magasabb lesz a mostaninál.