Kenyában újra fellángolhat az erőszak

InfoRádió / MTI
2008. február 10. 11:28
Kenyában az államfő lemondását és új választások kiírását követelte az ellenzék vezetője.

Raila Odinga korábban békülékeny nyilatkozatokat tett közzé, ami a választások utáni véres zavargások leállításával és a politikai rendezés lehetőségének reményével kecsegtett.

A politikus, aki azzal vádolja Mwai Kibaki elnököt, hogy csalással győzött a december 27-ei elnökválasztásokon, a politikai bázisának számító Nyugat-Kenyában kijelentette, hogy "Kibakinak le kell mondania, vagy meg kell ismételni a választásokat".

"Ebből nem engedhetek" - hangoztatta hívei előtt.

Két nappal korábban Nairobiban adott angol nyelvű nyilatkozatában Odinga még azt hangoztatta, hogy már nem ragaszkodik Kibaki elnök lemondásához.

A felek között közvetítő Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár másnap derűlátóan nyilatkozott a tárgyalásokról, és Odinga saját pártja is úgy vélekedett, hogy jól halad a hatalommegosztási megállapodás kidolgozása.

Ehhez képest az ellenzéki vezető új beszédében visszatért a korábban megütött radikális hangnemhez.

"Olyan nincs, hogy ellopod a tehenemet, én rajtakaplak, és mégis elvárják, hogy osztozzam a tején, hiszen az a tehén az enyém" - mondta Odinga.

A december végi elnökválasztás nyomán a kelet-afrikai országban súlyos politikai-etnikai zavargások törtek ki, amelyekben több mint ezer ember vesztette életét és mintegy 300 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából.

A zavargások drámai mértékben visszavetették az ország egyik legfőbb bevételi forrásának számító idegenforgalmat.