Megkezdődött az elnökválasztás Csehországban

Infostart
2008. február 8. 11:22
Megkezdődött az elnökválasztás Csehországban. Az alkotmány értelmében a parlament két háza együttes ülésen választja meg a köztársasági elnököt. A államfői posztra két jelölt pályázik: a jelenlegi elnök, Václav Klaus és Jan Svejnar közgazdász.

Tegnap a késő éjszakákig folyt a politikai huzavona arról, hogy a mai választás titkos, vagy nyílt legyen-e . A titkos szavazás az eddigi államfőnek, Václav Klausnak kedvezne, míg a Jan Svejnart támogató pártok nyílt szavazást követelnek, attól tartva, hogy a legnagyobb kormánypárt, az ODS titkos alkut kötött néhány ellenzéki honatyával Klaus támogatásáról.

A jelenlegi elnök szerint a nyilvános szavazás hívei azt akarják elérni, hogy megakadályozzák az újraválasztását. A szavazás módjáról az ülés elején döntenek a képviselők és a szenátorok.

Megfigyelők szerint a szavazás a kulisszák mögött megkötött politikai alkuk alapján dől el. A választás első két fordulójában külön-külön, míg a harmadikban már együtt szavaz az alsóház és a felsőház.

Aki megkapja mind a 200 tagú alsóházban, mind a 81 tagú szenátusban a szavazatok több mint a felét, tehát legalább 101, illetve 41 szavazatot, az győz.

A kommunisták jelentik a mérleg nyelvét

Az esetleges harmadik fordulóban az államfő megválasztásához elegendő az összes jelenlévő honatya szavazatainak egyszerű többsége.

A mérleg nyelvét ezúttal is a kommunista képviselők jelenthetik, ők tegnap este bejelentették, hogy az első fordulóban Svejnart támogatják, ám a másodikban már egyik jelöltre sem fognak szavazni. Ám az, hogy a döntésük végleges-e, csak az esetleges első forduló után dől majd el.

A közvélemény-kutatások szoros eredményt jósolnak, a politikai megfigyelőket meglepte az Egyesült Államokban élő közgazdászprofesszor nagy támogatottsága, hiszen csak decemberben jelentette be indulását, és eleinte teljesen esélytelennek tűnt a jelenlegi államfővel szemben.

Hanganyag: Protics János


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást