A szlovák kormánypártok nem akarnak magyarokat ünnepelni

Infostart
2008. február 7. 10:40
A szlovák kormánypártok nem tartják helyénvalónak az ellenzéki kereszténydemokrata mozgalom elképzelését, hogy a tervezett új emléknapok között magyar vonatkozású események illetve személyiségek is szerepeljenek.

Pavol Minárik, kereszténydemokrata honatya már korábban jelezte, hogy a nemzeti ünnepeket, munkaszüneti napokat, évfordulókat és emléknapokat érintő törvénymódosítást szeretne benyújtani a törvényhozásban.

A KDH képviselője azzal indokolja a lépést, hogy a jelenleg hivatalosan elismert különböző ünnepek között ezer év szünet van, holott a Cirill, Metód és ¥udovít ©túr között eltelt időben is létezett a szlovák történelem.

A törvénymódosítás szerint évente megemlékeznénk Szent Istvánról, Bél Mátyás tudósról és Chatam Sofer 19. századi híres rabbiról.

Olyan események is szerepelnek a javaslatban, mint a pozsonyi Academia Istropolitana, a nagyszombati egyetem, az eperjesi kollégium és a selmecbányai bányászati akadémia megalapításának, valamint Mária Terézia pozsonyi megkoronázásának megünneplése.

Amint az várható volt, a javaslat kapcsán éles szópárbaj alakult ki a parlamentben.

Ján Podmanicky a legnagyobb kormánypárt, a Smer-Szociáldemokrácia képviselője egyenesen zavarosnak nevezte a kereszténydemokrata honatya elképzeléseit, főleg azt hogy miért kellene emléknapot szentelni a magyar állam megalapítójának.

A javaslat kidolgozója, Pavol Minárik válaszában azt mondta, hogy az első magyar király, legalábbis élete utolsó szakaszában, jó és jámbor ember volt, ezért is avatta őt szentté az egyház.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást